Scoala trebuie sa fie despre prezent mai mult decat despre trecut!

Scoala trebuie sa fie despre prezent mai mult decat despre trecut!

 

 

S-a iscat o intreaga dezbatere privitoare la subiectul dat intr-un judet la olimpiada de limba romana. La fel de multe controverse a starnit si un subiect dat la olimpiada de engleza, intr-un alt judet al patriei. Pana sa ajungem la subiectele in cauza, sa stabilim contextul.

Eu am terminat clasa a VIII-a in 2001 si liceul in 2005. In generala mai ales aveam impresia ca ma aflu undeva in afara lumii in care traiesc. In liceu sentimentul era mai putin accentuat, dar in generala fix asta simteam.

La geografie invatam industria Romaniei, industria care, de fapt, se dezmembra chiar in acele zile. Exploatari miniere? Ce conta ca urmau sa se inchida?

La limba romana studiam cu precadere autori din epoca trecuta. Clasici. Singurul contemporan, Cartarescu, a fost repede sarit, nu care cumva sa-l dezbatem. Nu d-alta, dar profa de romana nu era dornica de aventuri literare.

Pana si matematica era invechita: problemele de matematica presupuneau, pana prin clasa a V-a, turnarea apei dintr-un vas intr-altul. De ce dracu ai turna apa dintr-un vas intr-altul nu stiu, ca doar nu ne aflam in Africa, unde resursele de apa sunt limitate. Daca vrei sa fie si vasul celalalt plin, e mai usor sa te duci pana la robinet si sa torni dracu apa si-n el.

Ulterior aflasem un zvon: cica problemele alea erau din vechi culegeri rusesti, unde nu era vorba despre apa, ci despre votka. Doar ca la noi profesorii erau si pudici, si lipsiti de creativitate: nu voiau sa apara cuvantul votka, alcoolul e interzis in scoli inclusiv ca subiect de discutie, insa nici nu se straduiau foarte mult sa gaseasca ceva mai util. Macar de ar fi zis ca se toarna suc, sa fie cat de cat mai logic.

As mai putea da exemple, dar ma opresc aici.

Fac un slalom peste timp si poposesc in liceu. Este o faza, din clasa a IX-a, pe care mi-o amintesc de parc-ar fi fost ieri. Asadar, printre operele studiate s-a aflat si romanul Toate panzele sus. Eu vazusem filmul, intre timp l-am mai vazut de alte multe ori, deci am citit cartea din placere. Bineinteles ca n-am fost singurul, e tipul de carte pe care n-o poti lasa din mana. Profa, o persoana la fel de putin doritoare de aventuri literare, a trecut repede mai departe, spunand sec ca „nu este in programa de bac”. Bineinteles ca in acea programa se aflau operele extrem de actuale Ion si Ultima noapte de dragoste…

Ajung in facultate. Am facut sociologia, pentru cine nu a aflat. Si acolo accentul se punea pe clasici. Am trecut inclusiv prin ceea ce un profesor numea sociologie eminesciana.

Partea misto este ca acolo traiai SI in prezent. Inclusiv teoriile clasicilor erau aplicate pe zilele noastre. La un curs, cel de marketing politic, discutam problemele la zi. Era fix perioada 2007-2009 (in 2008 deja intrasem la master), cand au fost 2 referendumuri, schimbarea legislatiei electorale, vot uninominal. Pentru prima oara nu mai simteam ca in jurul se intampla ceva, iar eu trebuie sa ma concentrez pe altceva.

Nu stiu cum se intampla acum, dar sincer ma bucura aceste doua subiecte. Ma bucur ca o scoala a pus elevii sa comenteze un subiect arzator, ma bucur ca in alta parte elevii au fost pusi sa se puna in pielea unui personaj. Ma bucur ca macar la olimpiade elevii sunt pusi sa aplice ce invata la scoala pe chestiile care se intampla in jurul lor.

Nu stiu cine a facut aceste subiecte, acesta este un alt subiect de discutie, habar n-am nici cine sunt cei care critica. In mod normal, ar trebui sa vorbim despre persoane care au fost la viata lor la olimpiade. Nu stiu daca lucrurile stau chiar asa, dar, repet, asta-i alta discutie.

Sursa foto: EVZ
Sursa foto: EVZ

In alta ordine de idei, mi-as dori ca inspectoratul judetean Prahova sa faca publice, fara indicarea numelui, cateva raspunsuri la acea cerinta. Mi s-ar parea extrem de interesant sa citesc asa ceva. Mult mai interesant decat opinia ministrului, a secretarului de stat ori a cine stie carui profesor de limba romana.

In alta ordine de idei, la clasele mici inca se mai toarna apa dintr-un vas intr-altul? Serios intreb :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s