De ce simularea la bac este INUTILA

Am dat bacul in 2005, acum 13 ani, insa inca-mi amintesc multe lucruri de atunci. Inclusiv simularea la bac mi-o amintesc, oricat de grav sau nu vi s-ar parea.

Simpla poveste de atunci o sa vi se para elocventa pentru ideea articolului. Caci lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic de atunci.

Asadar, simularea la bac este UNICA, o dai intr-o singura data si … iti alegi proba.

Pe vremea mea, ce batraneste suna, se dadeau 6 probe: 2 oraluri (romana si limba straina, eu am dat engleza), si 4 probe scrise (limba romana obligatoriu, matematica, proba obligatorie din profilul tau, unde am dat chimie organica, si proba din profilul opus, unde am dat psihologie.). 

Excluzand examenele orale, am dat 4 probe scrise. Practic, atunci cand am dat simularea, am avut de ales intre cele 4 probe.

Si acum sa va zic logica mea, logica pe care o aplicau multi si acum, o aplica si acum: am dat limba romana la simulare pentru ca la restul nu eram la zi cu materia. Caci da, degeaba faci matematica in 4 ani ori chimia organica in 2, de invatat o inveti tot atunci, inainte de bac.

La limba romana nu am avut meditator, am invatat singur, si nu estimam sa fiu cu MULT mai pregatit la bac.

Am luat 8 fix la simulare, din pacate la proba aferenta de la bac am luat 6.60 (m-a tentat sa fac contestatie, dar am zis sa nu).

Si acum sa va mai zic ceva: modele din alea de teste faceam saptamanal. Si la matematica, si la romana, si la chimie. Nu era niciun secret.

Cand vedeti promovabilitate scazuta la simulare si apoi mult crescuta la bac, pe langa motivul usor, banal, ca la bac se copiaza, mai ganditi-va la ceva: la cei care invata strict pentru bac. Cei pe care simularea ii prinde nepregatiti pentru ca, fizic, nu au putut invata totul pana-n martie.

Si mai e vorba si de concentrare: sunt persoane care clacheaza din cauza emotiilor, dar majoritatea, unde ma includ si pe mine, se descurca mai bine la examenele cu miza.

Ca la fotbal: eu am jucat dintotdeauna mai bine in meci oficial decat in amical. Sa va spun ca la simularea pentru capacitate am fost tentat sa scriu chestii la misto? Ma temeam doar ca se va afla, ca-mi vor lectura profesorii din scoala lucrarea. Altfel, pe bune de n-as fi scris…

Ah, si mai e chestia de principiu: la simulare chiar se amesteca mere cu pere. Unul a luat 5 la chimie organica, altul 8 la romana, altul 6 la matematica si altul 4 la fizica. Ce relevanta are, deci, promovabilitatea medie care, tragedie nationala, ar fi undeva la 40%?

Si acum astept sa-mi spuneti voi la ce este utila simularea la bac. Eu, inca, nu i-am gasit utilitate. (Poza este luata de aici).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s