Creditele de studii ar trebui reglementate urgent

Creditele studentesti ar trebui reglementate urgent

 

 

Exista persoane care fac o facultate la 18-19 ani fara sa stie de ce o fac: din obligatie, din impuls, sa scape de parinti. Asa trebuie, aia e varsta. Nu zic, asa am fost si eu educat, asa am facut si eu. Nici acum nu stiu daca am facut ce trebuia sau nu. Mintea, teoretic, functioneaza cel mai bine la acea varsta. Atunci poti acumula mai multe informatii, atunci este varsta propice studentiei.

Iar studentia are si ea farmecul sau. Serios: studentia facuta intre 2 joburi nu este studentie. Unii chiar recomanda: faci o facultate la misto, care-ti place, pe care simti tu ca trebuie, la 18-19 ani, apoi te duci sa muncesti si pe la 30 faci una utila, pe domeniul pe care muncesti. Am avut prieteni care au facut asta.

Au facut sociologia, s-au angajat la diversi avocati, apoi, deja in campul muncii, s-au apucat de drept. Pot da si alte exemple, de alte specializari, auzite ori intalnite de mine. Alegere corecta, zic multi. Si eu zic la fel, pana la un punct.

Problema este ce te faci atunci cand nu ai bani. Muncesti pe salariu mic, abia-ti ajung banii de chirie si mancare, facultatea este bonus. Mai ales daca-i a doua, deci e pe bani. La taxa ori chiar la o facultate particulara. Vorbesc din propria experienta.

Solutia este sa apelati la credite rapide, bancare ori mai ales non-bancare. Da, facultatile iti ofera posibilitatea sa platesti in rate taxa, teoretic ratele nu sunt atat de mari, dar daca ai de platit 1000 de lei, o suma nu imensa, dar nici mica, si nu ii ai, ce te faci? Ca sa nu mai zic de cheltuielile neprevazute in cazul facultatilor, si anume restantele. La Cantemir, unde am facut eu, restantele erau 80, 100 si 120 de lei (daca dadeai in restanta, in re-examinari ori in alt an). Iar taxa de licenta, distincta, este in jur de 1000 de lei.

Legat de restante, ele au prostul obicei sa vina brusc, neanuntate. Daca esti in sesiunea de vara si ai picat un examen, il vei da repede. Drept urmare, pe langa profesorul care te-a picat, dusmanul numarul 1, al doilea dusman de moarte al tau este timpul. Asa cum zice poetul #cumarveni

Drept urmare, solutia corecta este un credit doar cu buletinul. Cel mai rapid si mai eficient. Caci facultatea nu o sa va astepte, pe voi si banca, oricare ar fi ea, pentru credit. Si, serios, uneori chiar si 200 de lei se pot dovedi prea mult.

Iar, la modul general, creditele de studii nu sunt nicicum reglementate. Nimeni, proaspat absolvent de liceu ori adult de 30-40 de ani, nu-si poate lua asa ceva. Bancile nu ofera asa ceva, desi este o piata interesanta. Fie e ceva ce-mi scapa, o fi o zona nesigura, fie este vorba doar de lene.

Daca i-ar duce capul pe conducatorii universitatilor, de stat ori MAI ALES private, ar semna colaborari cu diverse banci pentru creditele de studii din propria ograda. Banci sau institutii non-bancare. Si serios ca doritori ar fi.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s