Cat de autonome sunt liceele? Scandalul de la Brasov!

Pe scurt: la Brasov exista niste licee unde esti exmatriculat daca ai media generala sub 8.50. Precizari importante: este vorba de clasele de gimnaziu de la acele licee. De ce este relevant asta? Pai pentru ca acele licee vor sa se asigure ca elevii care termina clasa a VIII-a la ei vor intra la liceu tot acolo. S-ar face de ras ca un absolvent al liceului X sa nu aiba medie sa continue la acel liceu.

Acum, discutia trebuie sa fie facuta din 3 unghiuri diferite: legal, moral, pedagogic.

Vorbim despre un liceu de stat, un liceu care nu este chiar de capul lui. Fara sa stiu exact legea, cat de restrictiva este ea, intreband in stanga si-n dreapta am aflat urmatoarele (pe care le pun cu semnul intrebarii, astept confirmarile de rigoare):

  1. Dac-ar fi fost vorba de licee ori scoli particulare, ar fi fost perfect normal si legal. La stat cica n-ar fi voie. Daca e asa, e absurd, dar nu m-as mira.
  2. Universitatile au autonomie MULT mai mare: la o facultate, de stat sau privata, regulile acestea ar fi perfect legale. La liceu si la scoala generala nu. De exemplu, cum vi s-ar parea sa auziti ca la facultatea X din cadrul universitatii Y nu puteti intra in licenta daca aveti media generala, a anilor de studiu, mai mica de 8?
  3. Ilegalitatea asta, in cazul in care ea exista, ce efecte are? Ma gandesc ca profesorii care au votat un astfel de regulament ar trebui sa aiba o oarecare culpa, inclusiv din punct de vedere juridic. Adica regulamentul ala n-a fost scris de femeia de serviciu si aprobat de portar. Zic.

Pedagogic, lucrurile sunt complicate: unii elevi functioneaza mai bine intr-un mediu competitiv, altii functioneaza mai bine daca-s lasati in pace. Unii pot claca din cauza stresului, altii sunt din start mai sensibili, drept urmare nu ar putea face nicicum fata unui asemenea mediu.

E drept, invatamantul este de masa, scoala trebuie sa-i educe pe toti. Metodele pedagogice presupun integrarea tuturor elevilor. Se spune ca profesorul bun este cel care reuseste sa se faca inteles de absolut toti elevii, inclusiv de catre al mai prost si mai lenes din clasa.

Acum vine partea morala. Si opinia mea. Stiu ca voi primi injuraturi, dar imi asum.

Nu stiu cum ar trebui sa sune legea, dar eu mi-as dori sa existe si astfel de scoli de elita. Recunosc, nu am fost nici pe departe un elev bun. Dac-ar fi existat astfel de scoli in Bucuresti, probabil nu le-as fi absolvit. Nu stiu nici dac-as fi intrat.

Dar mi-as dori ca ele sa POATA exista. Atentie: vorbim de o clasa a V-a UNICA, cu examen de admitere, cu o selectie riguroasa deci. Lucru perfect legal. Deci scoala a introdus un prim filtru, la selectia elevilor. Cu asta suntem cu totii de acord ca ar fi legal si moral. Doar ca scolile in cauza au introdus un filtru suplimentar, pe parcursul anilor de studiu. O evaluare permanenta a elevilor.

Cand vorbim de evaluarea permanenta a elevilor, ca notiune generala, abstracta, cu totii o imbratisam. Suntem de acord cu ea. O incurajam. Da, elevul nu trebuie sa dea examene decisive, sa fie evaluat din 4 in 4 ani, hai sa facem cumva sa il evaluam permanent. Constant.

Cand, insa, o scoala gaseste o astfel de metoda, lumea ii sare in cap. Metoda este considerata ilegala. Abuziva. Stalinista.

Tu, ca parinte, profiti de stalinism, iti inscrii in cunostinta de cauza copilul la o astfel de scoala, SPERI ca el sa corespunda, te bucuri cand altii au fost dati afara, caci al tau NU E AFECTAT, insa cand a ta odrasla urmeaza a fi data afara, faci scandal. Ca e ok cand altora li se intampla nasoale, vrei sa profiti de ele, caci inscriind copilul acolo fix asta faci, profiti de renumele liceului, renume construit si prin acest regulament, dar atunci cand constati ca al tau copil NU corespunde unor norme cu care tu initial ai fost de acord, te revolti.

Te revolti nu ca e stalinism (termenul e folosit de catre parinti, nu de catre mine), ci te revolti ca stalinismul iti afecteaza odrasla.

E drept, nu stiu exact situatia educationala in acel oras, Brasov. Eu sunt (prea) obisnuit cu Bucurestiul unde ai multe optiuni bune. Unde nu este un capat de tara daca un liceu BUN are astfel de norme, de reguli.

Discutia despre cat de relevante sunt notele si despre cum aceste licee se lupta, de fapt, cu mediocritatea, nu o fac. Eu cred ca ele ar trebui sa poata face asta, indiferent daca acest lucru e corect pedagogic si e moral. Vreau sa fie legal, oricat de absurd mi s-ar parea. Si chiar daca accept ca eu nu as fi putut fi niciodata elev acolo. Sau, dimpotriva, poate dac-as fi ajuns acolo si as fi avut tot timpul cutitul la os, as fi invatat mai mult. Lucru care, zic unii, mi-ar fi fost util acum. Nu e chiar sigur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s