Nu mai radeti de cei care muncesc!

Am vorbit despre prejudecatile vizavi de videochat, am vorbit despre faptul ca nu exista cel mai bun job, ci doar jobul cel mai potrivit. Astazi va voi vorbi despre o alta problema, care cumva deriva din cele de mai sus: cum unii, hai sa le zicem snobi, rad de cei care muncesc. Constant, zi de zi.

Incep cu un exemplu didactic, studentesc, ca tot sunt pe acest blog. Eram student la sociologie, acum 11 ani, si o colega era speriata de faptul ca trebuie sa-si faca licenta. Atat de speriata a fost incat nu si-a facut licenta. Cica n-avea idei. Toate ideile celor din jur i se pareau fie fanteziste, fie banale, seci. Nimic nu-i placuse. Intr-un final a terminat facultatea, era absolventa, dar nu-si daduse licenta. Nu stia despre ce sa scrie lucrarea. 

Intr-un final a gasit solutia: s-a transferat la particular, la Spiru, unde nu trebuia sa faci lucrare. Doar ca a muncit 3 ani la stat, a invatat tot felul de teorii, pt ca diploma sa fie de Spiru.

Nu stiu ce face aceasta fosta colega acum, cu siguranta munceste. Nu stiu exact ce anume.

Ideea de baza, insa, ramane. Multi judeca la fel orice situatie. Inclusiv locurile de munca.

Ala nu e bun, ala nu e demn, ala nu e conform pregatirii. Drept urmare, mai bine sa murim de foame, intelectualiceste, cu cartile-n brate si cu demnitatea intacta, decat sa muncim chestii nasoale. Sau, ma rog, pe care le consideram nasoale.

Aceste persoane sunt cele care stramba din doar cand VAD anunt de angajare videochat. Nu doar ca nu concep sa se angajeze vreodata acolo, nici macar la vreun job adiacent (de exemplu, sa promoveze o astfel de afacere, un site de profil), dar ii mai si condamna pe care de acolo. De ce au indraznit sa se angajeze intr-un astfel de loc.

Eu le-as spune ca s-ar putea ca o domnisoara care lucreaza trei ani de zile intr-un studio de videochat sa se dezvolte mai bine din anumite puncte de vedere. S-ar putea ca experienta de viata acumulata acolo sa fie mult mai utila decat experienta acumulata in 3 ani de zile stati acasa, in care …. ai citit literatura rusa veche. Care, nu neg, poate fi exceptionala, iti poate deschide extraordinar mintea…

Nu intelegeti ca v-as incurajez sa va angajati intr-un loc sau altul. Fiecare face ce crede cu viata lui. Spun doar ca ar trebui respectati mai mult cei care muncesc. Oriunde o fac ei. Atat timp cat ceea ce fac ei este LEGAL, caci nu voi incuraja niciodata muncile ilegale, indiferent cat de ciudata ori absurda ar fi legislatia noastra, eu ii respect.

Da, unii inteleg locul de munca in sensul clasic, in joburi vechi, care erau si acum 10 ani, si acum 30 de ani. Caci da, exista persoane in tara asta care nu inteleg cum de te-ai putea angaja in social-media, cum te-ar putea plati cineva sa stai pe Facebook. Pentru ei este absurd.

Pentru mine absurd este sa nu muncesti si sa te plangi ca nu ai bani. Dar na, poate-s eu defect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s