Matematica si logica

Matematica si logica din spate. Cum am invatat inmultirea semnelor. Matematica si dusmanii.

Internetul vuieste dupa gafa fostului premier Viorica Dancila. Desi candva a dat meditatii la matematica, desi de predat nu a predat matematica, ci educatia tehnologica, actualul candidat la functia suprema nu a stiut care este aria cercului. Drept urmare, a urmat un taifun de mistouri si de referiri la aria cercului. Plus o tona de cautari pe Google, caci multi internauti, desi in public radeau de gafa Vioricai, nu stiau nici ei cum se calculeaza celebra arie.

matematica si frumusetea

Acum, intrebarea corecta care se pune este la ce-ti trebuie in viata aria cercului. As putea pune intrebarea asta la modul general, despre 90% dintre cunostintele invatate in scoala.

Cum zice si Alexandra, matematica te ajuta sa gandesti. De altfel, scoala in general cam la asta e utila: iti antreneaza mintea.

Matematica citat

In cazul meu, insa, dintotdeauna mi-am dorit sa mi se dea o explicatie rationala concreta. O singura data mi s-a dat o astfel de explicatie si nu de catre profesorul de la scoala. Aceasta explicatie trebuie sa v-o expun si voua.

Asadar, eram clasa a V-a si tocmai trecusem de lectia cu inmultirea semnelor. Eu o stiam, o tinusem minte, o invatasem mecanic, dar nu o bagasem la cap pentru ca mi se parea complet ilogica. Ma rog, chiar si cu mintea mea de atunci simteam ca imi scapa ceva. Explicatia, insa, a venit. Cineva, nu conteaza cine, mi-a zis asa:

Imagineaza-ti ca plus este prieten si minus este dusman. Drept urmare, inmultirea semnelor inseamna asa:
+ x + = + (prietenul prietenului iti va fi intotdeauna prieten)
+ x – = – (prietenul dusmanului iti va fi dusman)
– x + = – (dusmanul prietenului iti va fi dusman)
– x – = + (sa stii si tu, dusmanul dusmanului iti va fi ori ar trebui sa-ti fie intotdeauna prieten).

Fix cum anticipa acea persoana, eu nu pricepeam de ce minus ori minus egal plus. Dupa explicatia asta, insa, nu am mai gresit niciodata inmultirea semnelor.

Acum, daca ma intorc la politica, imi dau seama ca toate aliantele acestea isi au explicatia in matematica. O alianta mare, tip USL, a functionat strict pe baza acelei chestii pe care eu n-o intelesesem din prima: minus ori minus egal plus. Dusmanul dusmanului iti este, cel putin pe moment, prieten.

matematica si logica

Ce-i drept, acum, in actuala legislatura, nu se respecta intocmai inmultirea semnelor. Fostul prieten al dusmanului PSD, adica ALDE, nu-ti este chiar atat de dusman (tie, PNL, caci tie, USR, iti este). Totusi, dusmanul dusmanului, adica USR, tie, PNL, iti este prieten.

De fapt, ideea este ca in politica prieteniile si dusmaniile nu sunt pe vecie. Altfel, daca o alianta vi se pare ciudata, absurda, trebuie sa cautati bine un dusman comun. Dusmanul poate fi o persoana, o entitate sau un principiu. De pilda, toti cei care se opun unei legi, precum revenirea la 2 tururi la alegerile locale, au un dusman comun, acea schimbare legislativa, drept urmare vor fi prieteni la votarea acelei legi. Prieteni, parteneri de conjunctura, ziceti-le cum doriti.

Acum, de ce a fost intrebat Viorica Dancila despre aria cercului si care este relevanta acestei informatii vizavi de functia de presedinte nu v-as putea spune. Nu intru in discutii politice, nu aici, am blog specializat pentru asta. Vreau doar sa subliniez ca matematica nu trebuie luata ca atare si ca matematica si logica au o legatura stransa. De altfel, chiar ma gandesc ca Premiul Nobel pentru matematica ar trebui dat celui care gaseste logica din spatele tuturor formulelor si teoremelor matematice. Matematica nu este ceva abstract, care trebuie invatat ca atare. Sau nu ar trebui sa fie.

4 comentarii

  1. Eu nu le am cu mate nici cît dăncilă. Dar simt că aria cercului e un echivalent… hai, nu chiar al acordului subiectului cu predicatul, dar oricum al vreunei chestii legate de morfologia și sintaxa unei propoziții.

    • Gresit. Aria cercului nu o folosesti in viata de zi cu zi, sa te faci de ras daca n-o stii. Daca nu faci acordul subiectului cu predicatul, te faci de ras cand deschizi gura.

      Echivalentul acordului subiectului cu predicatul este tabla inmultirii. Aia da, e rusinos sa nu o cunosti, indiferent de profesie 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s