Scoala e de vina

Acum mult timp, sa fie vreo 3-4 ani, in plin mandat Firea, tot auzeam soferii, in special cei de taxi: Scoala e de vina pentru traficul asta infernal. Soferii explicau cum traficul devine imposibil dupa 15 septembrie si mai ales dupa 1 octombrie.

Atunci cand un tanar este impertinent, obraznic, de-a dreptul nesimtit, principalul repros pe care-l auzi este acelasi: Scoala e de vina. E, scoala, trebuia sa faca in asa fel incat acel tanar sa nu fie asa.

Atunci cand vezi un om de 30 de ani ca nu stie sa citeasca ori sa scrie, exclami din nou: Scoala e de vina. Cum a trecut omul asta scoala generala, cum a trecut liceul, cum a trecut bacul?

Cand vezi pe cineva ca nu stie sa socoteasca, o vanzatoare din aia care trebuie sa faca pe calculator un calcul elementar, exclami din nou: Scoala e de vina. Nici macar aritmetica elementara nu se mai invata?

In plus, tot aud si replici de genul: Scoala e de vina pentru ca eu nu stiam sa fac nimic cand m-am angajat. Studiile superioare nu m-au ajutat la nimic. Drept urmare, scoala e de vina nu doar pentru altii, ci si pentru tine.

Ajungem in epoca noastra, in Era Covid, cand aflam ca Scoala e de vina si pentru numarul mare de infectati. Culmea, nu doar la noi. Elevii si studentii sunt niste raspandaci, sunt niste elemente dusmanoase care zadarnicesc combaterea bolillor, a Covidului in special.

Scoala e de vina vine la pachet cu alte declaratii si replici, de genul Scoala scoate tampiti; Scoala e inutila; Scoala e invechita.

Scoala e de vina nu este o replica aparuta din neant. Si, deloc paradoxal, vina pentru aparitia ei apartine inclusiv ei. Scoala nu te-a facut s-o apreciezi asa cum ar trebui, drept urmare cand ai iesit din ea ai iesit plin de nervi, de ura, de dispret.

Caci, daca ma intrebati pe mine, in cazul meu:
… scoala e de vina pentru ca nu m-a facut sa-mi placa cititul (a trebuit sa-l redescopar eu, singur, ulterior);
… scoala e de vina pentru ca nu mi-a placut teatrul; nu am mers decat o singura data la teatru, cu invatatoarea, la un spectacol pentru copii;
… scoala e de vina pentru ca la sfarsitul liceului nu mi-a dat niciun fel de indrumare pentru cariera mea, sa-mi spuna cineva, in orice fel, ce facultate mi s-ar potrivi;
… scoala e de vina pentru ca desi am avut 4-5 ore pe saptamana in fiecare an nu am aflat multe subtilitati gramaticale decat singur;
… scoala e de vina pentru ca istoria, care-mi placea, era pusa in categoria si altele, alaturi de materii evident mai inutile.

Daca va displace acest articol, sa stiti ca tot scoala e de vina pentru el. Motivele-s evidente: nu doar ca mi-a dat motivul sa-l scriu, dar e de vina si pentru CUM l-am scris. E drept, recitind ce am scris mai sus, e de vina doar in proportie de 60-70%. Eu sunt de felul meu autodidact.

 

2 comentarii

  1. Sistemul este depasit de mult de timpuri… Copiii sunt altii, nevoile societatii sunt altele dar sistemul… cu 100 de ani in spate..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s