Facultatea se muta in online si acolo va ramane mult timp de acum inainte. O spun din start, ca o concluzie initiala a articolului. Incerc sa arat de ce si incerc sa va conving de ce este periculos acest lucru.
Intai si intai, trebuie sa fac comparatia evidenta: Gripa Spaniola din 1918 vs Coronavirusul din 2020. Diferenta fundamentala dintre cele 2 este internetul: daca-n 1918 oamenii abia asteptau sa se revina la normal, abia asteptau sa treaca pandemia pentru a reveni la scoala, pentru a reveni la cinema, pentru a reveni la teatru si, de ce nu, pentru a reveni la restaurante, acum multi oameni considera ca ar fi absurd sa ne intoarcem la normal.
Sa le iau pe rand, lasand la final facultatea in particular si scoala la modul general.
Cinematograful era, pentru multi, ceva invechit. Ai Netflix, ai HBO GO, ai Amazon Prime, de ce ti-ar mai trebui cinema? La fel cum, zic ei, cartile electronice au inlocuit complet cartile clasice. In plus, un amic foarte bun pe cifre mi-a explicat ca in loc sa faci 2 ore pe drum pentru a vedea un film de 2 ore, mai bine stai acasa si in acelasi interval de timp vezi 2 filme. Esti mai eficient, deci.
Teatrul a ajuns si el online. Nu simti aceeasi emotie, dar ai un mare avantaj: poti vedea teatru si daca nu locuiesti intr-un oras cu teatru. Cica eu, de la nivelul unui oras cu peste 10 teatre, nu ar trebui sa dau cu pietre in teatrul online. El este o salvare, o mana cereasca pentru multi care nu puteau ajunge altfel la teatru. In plus, teatrul online inseamna si pentru tine, ca bucurestean, ca poti vedea spectacole din alte orase ale tarii. Ceea ce, fie vorba-ntre noi, faceam prin festivaluri.
La restaurante lucruile-s la fel de simple: de ce te-ai mai duce pana la restaurant cand ai Glovo? De ce ai vrea sa iei masa cu niste tacamuri despre care nu stii cat de curate sunt, in niste farfurii despre care nu stii cat de spalate sunt, sa bei lichide (alcoolice sau nu) din pahare ori halbe despre care nu stii cum sunt spalate, in locuri unde pot fi bolnavi de toate tipurile? Poti comanda prin diversele aplicatii, mancarea iti va veni acasa, iar tu vei fi sigur ca nu te imbolnavesti. Ma rog, exista un nivel maxim de paranoia care nu permite oamenilor nici sa comande, considerand ca cineva ar putea infecta acea mancare atunci cand o prepara. „Daca-mi tuseste in mancare?”
Ajungem, deci, si la facultate. Am spus din start ca ea se muta in online, multi considerand asta o binecuvantare. Motivele sunt 3:
- Unii vor sa faca facultatea din alt oras, poate chiar din strainatate. Pana acum trebuiau sa mearga la facultate macar la examene. Acum examenele s-au putut da online, deci s-a rezolvat problema lor fundamentala.
- Altii considera ca a audia un curs in timp ce muncesc este idealul lor educational. Cum sa-ti pierzi timpul 2 ore, MERGAND la un curs si concentrandu-te doar pe el? Este ABSURD!
- Multi parinti foarte protectivi considera IDEALA situatia in care odrasla lor ramane cu ei, in oraselul ala minuscul, facand de acolo o facultate BUNA. Nu se mai duce la camin, unde colegii l-ar putea strica, l-ar putea invata obiceiuri nesanatoase si pacatoase.
Daca-n cazul restaurantelor si teatrelor am sugerat un (alt)fel de turism, sa te duci, macar temporar, in localitati unde acestea sunt deschise, in cazul facultatii acest lucru este imposibil.
Nu poti sa te muti, cu tot cu biblioteca, cu camera de lucru, dintr-un oras intr-altul, in functie de care oras are facultatile deschise. Adica presupunand ca Pitestiul ar fi un oras deschis si Bucurestiul unul inchis, cum se prefigureaza acu, nu poti pur si simplu sa apelezi la o firma de mutari mobila Pitesti, sa te muti acolo si sa te duci pur si simplu la facultate. Adica poate unul ca mine, cu varsta de 19 ani, dar cu mintea de acum, s-ar fi inscris la Pitesti/Ploiesti ori intr-un alt oras mic, cu rata mica de infectare (adica un oras unde lumea nu se testeaza), urmand ca apoi, cand trece pandemia, sa se mute la o facultate/universitate mare. Poate as fi facut asta, daca as fi avut si banii necesari.
Din pacate, insa, aud peste tot discutii despre beneficiile invatamantului online. Bine, pe mine nu ma mira, eu am anticipat deja asta. Ma mira, insa, ca sunt foarte putini cei care apara efectiv invatamantul ala clasic, offline. Sunt socat, mai bine zis. De parca nimeni nu ar mai avea nevoie de invatamantul clasic. De parca sala de curs ar fi ceva rusinos, de care trebuie sa scapam cat mai repede, cat mai urgent.
Daca, totusi, vreti sa mutati sediul fizic al facultatii, lucru care se intampla rar, asa cum ziceam acum vreo 5 ani, puteti apela cu incredere la ProfessionalMovers.RO, una dintre cele mai bune firme de profil din tara.
Poate, totusi, nu toti vor fi de acord cu ideea ca facultatea sa se mute complet in online. Sau, ca sa reformulez, facultatea se va muta in online in proportie de 90%. Ca sa fiu optimist, zic.