Sociologie moldoveneasca …

UPDATE: MULTUMIRI CELUI CE MI-A ATRAS ATENTIA! SCRISESEM LOSER CU 2 DE O !

UPDATE2:  Replica venita pe mess: MOLDOVENII SUNT AIUREA CA AU VOTAT CU BASE:)) As explica un pic: ei au votat dupa alte considerente…eu ca Bucurestean nu puteam vota pdl dupa 8 ani de conducere pdl in buc(ma uitam in jur si gaseam motive sa nu votez)…unul din chisinau vota din cu totul alte motive! e adevarat, SI din cauza lor avem inca presedinte pe basescu…da-i iertam, ca-s „ai nostri”:D

Salutare din nou,

Mentionez ca intentionam sa scriu acest articol demult. Dintr-o multitudine de cauze, l-am tot amanat. Si daca nu l-as fi scris acum nu l-as mai fi scris deloc.
Si pe scurt de tot: in Republica Moldova este o veche problema legata de sondaje. Am scris AICI un articol legat de unele din ele. Acum fusera alegeri la primarii, deci alt prilej de scandaluri. Iar rezultatele iarasi au fost altele. Si ne intrebam de ce?
Cateva posibile raspunsuri:
1. Oamenii raspund cu frica si raspund altceva. In Chisinau e o rusine sa recunosti ca votezi cu comunistii. Asa ca mai bine spui AM VOTAT CU EUROPENII iar la cabina, cand nu te vede nimeni, votezi comunistii. Asa s-ar explica rezultatul peste asteptari al candidatului comunist.
2. Nici operatorii de interviu nu sunt pregatiti. Pe romaneste: unii din ei fac chestionarele pe genunchi, acasa sau la carciuma.
Mentionez ca aceste 2 argumente, in diverse forme, le-a dat si Vasile Dancu atunci cand incerca sa explice „eroarea” sa, una de altfel majora.
Dar oare doar oamenii ori operatorii sa fie de vina?Oare cei ce FAC sondajele n-au nicio vina?In fond, poti cere bani mai multi si sa vii cu operatorii tai, din Romania de exemplu…
3. Bomboana pe coliva: la turul 2 de la Chisinau AU FOST INTERZISE sondajele tip exit-poll. NU discut cat de democratica e o astfel de decizie. Presupun ca e, conform standardelor democratiei d-acolo (adica respecta litera si spiritul Constitutiei Republicii Moldova). Altceva e insa interesant: DE CE s-a luat o astfel de decizie? Se spune, direct sau indirect, ca s-ar face prin intermediul lor diverse manipulari. Iar aceste lucruri sunt alimentate de faptul ca sondajele sunt comandate fie de posturi gen Publika Tv (infiintat de Vantu), fie chiar sunt facute de institute din Romania. Deci Romania ar avea interesul sa umfle un pic procentul fortelor „pro-occidentale si pro-unioniste”.
Decizia de a INTERZICE exit-poll-urile a alimentat aceste zvonuri. Si totusi, de ce am tendinta sa zic ca nu-s adevarate?Pai simplu: sondajele au potential de manipulare, ele pot fi fardate intr-un fel sau altul. Aia da! DAR NU EXIT-POLL-URILE!!! Pentru ca la alea e in joc prestigiul institutului si acolo dupa 1-2 zile se afla daca au avut sau nu dreptate!Da, un sondaj pre-electoral poate fi facut pt a manipula. Poti sa-l umfli chiar si cu 10 procente! La noi in Romania a si recunoscut cineva(Alina Mungiu) ca a facut asta! Deci se poate!
DAR NU LA EXIT-POLL-URI!!!
4. Se invoca FRAUDA!!! Da, era un argument cand comunistii erau la putere iar europenii spuneau ca-s furati! DAR ACUM E PENIBIL!! CHISINAUL ERA CONDUS DE CHIRTOACA, LA PUTERE(GUVERN) TOT „D-AI LOR” ERAU!! ASA CA : CINE SA FURE???SI PT CINE?? Poate invers: comunistii sa spuna ca-s furati(ceea ce si fac!!).
5. Revin cu intrebarea: ce se intampla la basarabeni cu sociologia asta?La ei nu s-o studia la fel de „serios” ca la „noi”?Sau poate ca „noi” suntem de vina, pt ca de fapt ai nostrii romani fac de fapt sondajele acolo!! Dau numele a doar 3 sociologi care sunt implicati, in diverse forme, p-acolo: Vasile Dancu(de care am vorbit), Dan Dungaciu(specialist in geopolitica zonei, dar care ar putea totusi raspunde la aceasta intrebare) si Doru Petruti(care dupa cate stiu, a fost absolvent al facultatii din bucuresti, sef de promotie chiar dupa informatiile mele). Si or mai fi si altii…
Apropo, cateva cuvinte despre Chirtoaca, „invingatorul” acestor alegeri. Intai, arat ce scrie un blogger despre el (mi-a dat cineva acest blog, ce mi se pare ff interesant). Iar eu completez(am si zis unei foste colege acelasi lucru): ARE FATA DE LOSER! Deci sincer EU IN CAZURI FF SPECIALE AS VOTA UN ASTFEL DE OM! Da, intre un comunist si el poate l-as prefera pe el! Dar altfel NU ARE NIMIC DIN CEEA CE AR TREBUI SA AIBA UN PRIMAR! CHiar vorbeam cu altcineva si ii ziceam: BA, CHIRTOACA ASTA ARATA MAI LOOSER CA GEOANA!! Probabil ca intr-o ipotetica infruntare intre cei 2 ar castiga Geoana.
(apropo de asta, in Marea Britanie si america este cunoscut un simptom: SINDROMUL „NUMBER TWO” sau „THE ALLMOST WINNER”. Despre asta se vorba la celebrul antrenor Hector Cuper, cand acesta ajungea in finala/finale si le pierdea; in Romania acest sindrom a primit numele: SINDROMUL MIRCEA GEOANA; Chirtoaca a avut totusi un noroc: s-a nascut la Chisinau!!!!)
Si ultima chestie legata de CHirtoaca: un primar IN FUNCTIE care pierde atat de mult pe parcursul unui mandat inseamna ca n-a facut atat de multe pe cat se asteptau cetatenii. Si ori e o chestie administrativa si reala, ori tine de comunicare: N-A STIUT SA COMUNICE ADECVAT CU CETATENII. In ambele cazuri vinovatul e acelasi.

Si o ultima intrebare: de ce scriem noi romanii despre ce se intampla la Chisinau?? (am fost intrebat asta direct: de ce draq te intereseaza pe tine ce se intampla acolo?) Pai e simplu: poate pentru ca NOI ii consideram pe „moldoveni” D-AI NOSTRI! Sau poate ca-s diferiti, dar nu suntem indiferenti la ce se intampla p-acolo…

Salutari ROMANESTI tuturor! (chiar daca esti MOLDOVEAN, ARDELEAN SAU OLTEAN…:D)

2 comentarii

  1. ” am si zis unei foste colege acelasi lucru: ARE FATA DE LOOSER! ” – looser inseamna desfacut,destins 🙂

Lasă un comentariu