Guest-post – Cu seriozitate, despre superstitii!

Salutare,

Ieri am scris doar 2 guest-post-uri. Mi-am propus sa scriu si sa accept doar guest-uri pe tema zilei, si anume superstitiile. Concluziile zilei de ieri intr-un articol viitor.
Pana atunci, bucurati-va de acest guest-post, daca n-ati facut-o deja(cronologic, ele au aparut in ordine inversa; ele au fost gandite de mine asa cum vi le prezint: acesta primul, apoi cel de la ora 10).

( SURSA )

Salutari BLOGOSFERICE si din deplasare,

Astazi este marti 13, deci mi-am propus sa scriu un articol tematic. De fapt voi scrie 2, dar n-am voie sa fac reclama altor blogguri. Ma ia CNA-ul :))
Asadar, sa vedem intai ce sunt superstitiile. Pai in stiintele mele sociale, superstitia este cel mai bun exemplu de fenomene ce coreleaza statistic, dar care n-au niciun fundament stiintitifc. Pe romaneste, se verifica empiric, dar nu si teoretic. Si da, in mod uimitor, se verifica empiric.
Nu am gasit datele(sursa), dar vazusem anii trecuti o statistica din America legata de aceasta data. Acea statistica spunea ca pe 13 se petrec cele mai multe accidente. Cu mult peste medie. Unii considera asta a fi neimportant, altii dau vina pe « consecinte ».
O lege a sociologiei, denumita TEOREMA LUI THOMAS (se gaseste si sub alte denumiri) sustine ca « un lucru neadevarat devine adevarat prin consecinte ». Aici, oamenii conduc cu frica, ori conduc pe principiul « oricum e 13, daca e sa se intample »… , deci din acest motiv ar creste numarul accidentelor. O fi si asta adevarat. Nu neg. Eu as vedea insa acest lucru ca un factor favorizant. Ar accentua un lucru deja existent. Da, am zis bine : DEJA EXISTENT.
Iar legat de ziua de azi, avem de-a face cu o combinare de superstitii. In general martea e considerata ghinionista, iar numarul 13 ca fiind blestemat. Iar combinatia dintre ele este considerata, uneori pe buna dreptate, fatala. Numarul 13 e ghinionist din multe considerente(unii se leaga de religie, cu 12 apostoli + Iisus cel rastignit), altii vorbesc de chestii mai pagane, cu tot felul de zei. Legat de ziua de marti explicatia ar fi se pare astrologica. Oricum, e vorba de mituri, avem de ales doar intre a le crede sau nu.
Si inca o superstitie : se spune ca cei nascuti pe data de 13 ar avea noroc in acea zi. Si in general in oricare 13 din an. Si de fiecare data cei nascuti pe 13 se lauda cu faptul ca ei nu sunt superstitiosi, ca ei de fapt au noroc pe acea data. In realitate, faptul ca ei au noroc pe data de 13 e in sine o superstitie.
Si ultima chestie, care poate fi folosita atat ca argument pro-supersititii, cat si argument contra : era o stire cand eram prin liceu legata de un nene care si-a luat liber intr-o zi de vineri 13(vinerea are si ea insemnatate negativa, diferita totusi ca origini de martea), pur si simplu omul n-a vrut sa mearga la servici ; a stat acasa, l-a intepat o viespe(sau o albina) si a murit. Era singur acasa, nu se stie exact cand a murit, se poate doar estima. In estimare era inclusa si ora 13. « Gurile rele » sustin ca ora exacta ar fi fost 13 :13.
Salutari SUPERSTITIOASE tuturor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s