Comentariul literar al unei manele

“Trei luni de senzatii” de Florin Peste

Comentariu literar

Inca din primele versuri, autorul plaseaza actiunea intr-un mediu feeric.

Ce miracol si ce vraja
Stau cu gagica pe plaja

Prin folosirea cuvintelor miracol si vraja, poetul ne trimite intr-o lume magica, interzisa muritorilor de rand. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plaja cu trimitere directa la infinitul marii, care ar putea sugera si iubirea nesfarsita, dar si eternitatea. Nisipul ne duce cu gandul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel sa imbine prin folosirea unui singur cuvant, atat infinitul cat si perenul.
In urmatoarele doua versuri, poetul doreste sa impace relativa bipolaritate dintre infinit si peren.

Am chef de distractie
3 luni de senzatie

Constient de clipa fermecata pe care o traieste, autorul isi avertizeaza ascultatorul (cititorul) ca iubirea nesfarsita, dragostea profunda, infinitultul, alfa si omega, arde intens, asemeni razelor unei zile insorite de vara, comprimandu-se in „3 luni de senzatie”. Necuprinsul este asfel incadrat in limite foarte bine delimitate – trei luni.. iar profunzimea sentimentelor umane imbraca forma senzatiilor.
Iubirea magica nu are suisuri sau coborasuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine in cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alaturi de gagiu sau gagica.
Folosirea cuvintelor nu este deloc intamplatoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care insa, conform preceptului biblic, si-a pus in valoare, talantii, reusind sa patrunda intr-o lume de vis.
A doua strofa a cântecului descrie opulenta de care se bucura eroul.

Dau o cheie la mertan
S- am plecat pe litoral
Mi-am pus plinul de benzina
Si in dreapta o blondina

Mertan-ul face trimitere la stilul de viata al marilor padisahi. Folosirea expresiei plinul de benzina nu este deloc intamplatoare. Ea ilustreaza verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu opereaza cu jumatati de masura. Totul sau nimic pare a fi deviza dupa care se conduce.
Notiunea plin, are si un sens metaforic. Ea prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare. Ea este o blondina – simbol al frumusetii feminine, asezate la dreapta barbatului. Afirmatia este intarita in versul al doilea din cea de a treia strofa..

Am mertanul de mult timp
Si-o blondina prototip
E a mea numai a mea
Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola „blondina prototip” descrie in profunzime calitatile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinta unica. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-si descrie iubita ca „prototip” autorul ne reaminteste ca dragostea lui este asemeni tinuturilor exotice, fascinante dar inca neexplorate in profunzime, afirmatia fiind intarita si de plasarea povestii in anotimpul de vara.
Ultima strofa descrie actul de iubire dintre cei doi. in primele doua versuri, ne este prezentata atmosfera care domneste intre indracostiti.

Marea neagra e calduta
Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consuma in apa calda a marii. Cristalinul marii descrie sentimentele celor doi iar caldura apei descrie relatia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imuna la scurgerea timpului

Ziua stau cu ea la soare
Noaptea o scot la plimbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trairile profunde alte tinerilor indragostiti, dar autorul lasa o portita de iesire din aceasta idila aproape perfecta. Folosirea termenului „noaptea” din ultimul vers avertizeaza cititorul ca totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar daca peste iubirea dintre cei doi s-ar lasa intunericul, eroul va trece si peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distractie.

(primita fw pe mail)

17 comentarii

  1. hmmm…trebuie sa fie o gluma d prost gust ;)… in 1 rand” maneaua ” NU este o poezie,ci ma abtin….in al 2lea rand cine e poetul? :)) dak maneaua a ajuns sa fie definita k fiind o poezie inseamna k everything turned upside down,la naiba!! „blonda prototip „nu e hiperbola…hiberbola, conform definitei ,este aceea figura de stil prin care se exagereaza proportiile,
    numarul ori importanta unor obiecte, fenomene, intamplari etc. pentru a mari expresivitatea;) in fine vreau sa cred k acest „comentariu manelar”e o gluma f buna:))

  2. Tocmai ai demonstrat futilitatea oricarui comentariu literar. Felicitari!
    Acum, vreau inapoi sutele de ore irosite la ora de romana!
    Cred ca voi initia o petitie pentru scoaterea literaturii romane din scoli. Nu are niciun sens. Nu e nici stiinta, nici religie.
    Multumesc ca mi-ai deschis ochii!

  3. @Iulya
    Conform principiilor postmodernitatii, toate formele artistice din prezent sunt identice fiindca au aceeasi valoare de schimb (astfel fiind convertibile reciproc), deci o manea poate fi si poezie, sau dupa cum spuneau baietii de la BUG Mafia: „#### **** cu poezia ta, pe strada-n toata tara poezia-i Mafia „! Vezi si ideologia punk, care merge in aceeasi directie.

    Nu sunt fan manele, dar cu ce e mai proasta o manea decat miile de poezii penibile pe care le gasim pe internet pe diverse bloguri?

    Deci se poate face usor un comentariu literar la o manea, si are exact aceeasi valoare precum un comentariu la o poezie consacrata (0), iar Emil tocmai a demonstrat acest lucru.

  4. Fac precizarea ca acest „comentariu” nu e scris de mine! E doar primit:)
    Apoi, le luam pe rand:
    1. Da, e o gluma, un pamflet, cum vreti voi sa spuneti. Si gluma a fost gustata de multi rockeri, rapp-eri, manelisti…putini sunt cei care s-au declarat „scarbiti”, „revoltati” etc…Iulia e exceptie in acest caz.
    2. Maneaua e inspirata mai mult sau mai putin din poeziile populare…e vulgarizata, are teme specifice, dar in rest nu e cu nimic mai proasta sau mai buna de poeziile de pe diverse bloguri sau cu alte versuri din alte genuri muzicale. Maneaua e facuta pe loc, repede,are versuri scurte…se retine usor…
    3. Daca e poezie, poate fi facut comentariu la ea, nu? Daca sunt utile sau nu comentariile?Pai io zic ca nu! Nu suntem noi critici…tot conceptul de COMENTARIU LITERAR, asa cum ne-a fost prezentat in liceu, e o chestie incerta… Intai ca ne facea pe toti CRITICI, dar trebuiau folosite niste clisee…De fapt acest „pamflet” pe asta pedaleaza… Cand vezi un vers, un cuvant, trebuie musai sa-i gasesti intelesuri ascunse, intelesuri la care bineinteles ca „poetul” nu s-a gandit initial, dar care, nu-i asa, sunt aproape evidente pentru „ochiul expert al elevului”.
    De ce omul nu citeste ce i s-a dat in liceu si asculta manele?Poate din acest motiv…
    Imi place sa cred ca de la acest comentariu pot si putem duce o discutie serioasa mai departe!
    Zi buna tuturor!

  5. @ vlllad

    100% de acord cu tine. Vreau si eu orele pierdute inapoi. Cand ma gandesc ca in tot timpul pierdut in clasa a 12-a puteam sa beau, sa ma fut si sa fac tot soiu de alte chestii utile in loc sa invat cacaturile alea de comentarii, imi vine sa bat pe cineva – de preferinta profu de romana

  6. […] a melodiei Banii si Fetele. Mie mi-a amintit de textul care circula acum cativa ani pe internet, pe care l-am preluat la vremea respectiva pe vechiul meu blog. Banii si fetele este, de fapt, tot o manea, deci care-i diferenta? Va las in compania frumoasei […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s