Salutare din nou,
V-am promis continuarea articolului, dar ca de obicei am intarziat. Asta e, oricum nu cred ca se mai asteapta nimeni sa respect termenele. Si totusi articolul vine…
SI ca de obicei, o iau punctual:
1. Nu cunosc nimic din ce se intampla in facultatea de filosofie. Deci voi vorbi pur obiectiv despre acest subiect.
2. Totusi, acest caz nu este singular si trebuie dat ca exemplu. Dar oare DOAR ca exemplu NEGATIV?
3. Sa vedem acum situatia din alta perspectiva: un asistent de la o facultate DE STAT din Romania doreste sa avanseze si sa devina lector. Nu stiu cum a ajuns acel asistent pe acest post, dar a ajuns. Si se face concurs pentru acel post. La concurs se inscrie si un nene din afara, cu cv-ul plin de masterate, doctorate si lucrari publicate AFARA. Teoretic, toti avem tendinta sa spunem: CEL CARE A STUDIAT AFARA E MAI TARE! Dar oare asa sa fie?? Oare simplul fapt ca studiasi afara te califica pentru postul de CADRU DIDACTIC? Da, nenea ala poate era bun ca cercetator, dar are cineva siguranta ca era bun si DIDACTIC? Sau aspectul asta este IRELEVANT?
4. Am facut pana acum 2 facultati(la una mai am ultimul an), un master si sunt doctorand. Am fost si pe la stat si la particular. Si am intalnit, zic eu, cam toate categoriile de profesori. Si da, am intalnit si d-aia scoliti afara care tin cursuri mult mai slabe decat autohtonii nostri. Da, am cunoscut o profa, scolita prin Germania si alte parti, care non-stop spunea ce prosti suntem, cu cine am facut materia X ca suntem varza, cum de am ajuns in anul respectiv cu atat de putine cunostiinte etc. Probabil d-aia a studiat p-afara, sa invete cum sa jigneasca studentii.
5. Iar cei mai buni profi din facultate(sa zicem cea de socio, luand-o doar p-aia) sunt cei FARA NIMIC, NICI MASTER, NICI DOCTORAT, AFARA! Sa nu mai zic de alt nene, cu doctorat si ceva master p-afara, care DIDACTIC e 0!! DIn aia ne dorim?
6. Acum voi da un alt exemplu de om plin de diplome CU CARE NU MI-AS DORI SA FAC NICIUN CURS! Pe domn il cheama DANIEL PETRU FUNERIU si e ministru. A facut doctorat prin franta, a fost prin franta, germania, japonia. E adevarat, e de chimie, deci n-am de-a face cu dansul. Dar spun CAT SE POATE DE SINCER: NU MI L-AS DORI CA PROFESOR! Si atunci, de ce ar fi atat de importante diplomele si articolele cotate bine international?
7. Strainii-s dastepti si noi suntem prosti?Pai hai sa va dau 2 exemple de cum se ajunge sa studiezi afara.
8. Cazul 1: absolvent de liceu particular din Bucuresti. Nu dau numele liceului, dar apartine de o univ privata. Liceul nu e foarte bine cotat, dimpotriva. In general la particular la liceu se duc cei care n-au intrat la stat…Deci..
Bun, si un absolvent vrea sa dea pentru o universitate afara. Si scrie pe cv: PRIVATE HIGHSCHOOL X…Desi liceul sau avea denumirea: LICEUL TEORETIC…Dar a simtit nevoia sa precizeze ca e particular.
A INTRAT, LUAND FATA CATORVA ANONIMI DE LA SI MAI ANONIMELE TUDOR VIANU, MIHAI VITEAZU SI SFANTUL SAVA! Uau, inteligenti strainii astia!
9. Cazul 2: absolvent de romano-americana. Da, celebra universitate romano-americana. Depune cv-ul sa plece la master afara. IN america. Si aia cad pe spate cand vad…si intreaba: CHIAR AVETI O UNIVERSITATE DE ACEST GEN IN ROMANIA? Daaaaaa! S-au informat, au intrat pe site, au vazut ca asa se cheama si l-au admis. Era acest om cel mai bun? Nu! Dar va face studii afara…
Nu intreb de ce s-a dus sa faca o facultate economica la Romano-Americana si nu s-a dus la ASE! SPun doar ce stiu…atat stiu, atat spun!
10. Revenim…Si constat ca de fapt cei 2 autori(in frunte cu Liiceanu) contesta una din consecintele autonomiei universitare. De ce asistentii si lectorii sunt facuti doar la nivelul facultatii si nu la nivel national, precum conf ori prof. Pai atunci scoateti vere autonomia aia universitara … sau ala era unul din punctele de baza ale „reformei universitare”? Ups…trist!
11. In domeniul filosofiei se face o comparatie cu fotbalu. Pai bine vere, parca pana acu era invers: alde Cornel DInu, vorbind despre fotbal, faceau comparatie cu filosofia. Acu pe bune: asa mult decazu filosofia asta de ajunsa sa fie comparata cu fotbalu?
12. Si apropo: de ce nenea ala e comparat cu Messi? E chiar cel mai bun filosof din lume? Sau cumva comparatia e intentionat fortata pt a vedea chipurile diferenta de „valoare”(?) dintre cei 2?
13. Intrebare: de ce un om cu cv bogat ar vrea sa predea la Univ Buc si nu s-ar duce la Sorbona, Harvard etc? Nu cumva vin d-acolo niste oameni care p-acolo nu prea sunt primiti?Da, au facut master, au facut doctorat, da nu prea-s pastrati pt mai departe. Si vin acilea, unde dau pe spate cu cv-ul lor bogat!
14. Apropo, de ce cineva poate veni sa concureze direct pe postul de lector? Nu ar trebui sa porneasca de jos ca toti ceilalti?Sau e rusinos si ne-banos sa fii asistent?Intreb, nu stiu…
15. Si acu pe bune, de data asta chiar sunt de acord: nu ar trebui facute niste criterii OBIECTIVE, eventual un punctaj, pentru o transparenta in astfel de decizii? Pai daca ar trebui, poate ar trebui introdus si criteriul DIDACTIC! Poate la filosofie n-o fi cazul, da la altele parca trebuie sa faci si pe dobitocul de student sa priceapa. Sau el nu conteaza? Conteaza doar cate sute de articole a scris nenea in reviste bune!
16. Apropo de reviste: de ce sunt incurajati oamenii sa publice AFARA? NU mai bine i-ai OBLIGA sa publice in tara, pentru ca si revistele noastre sa creasca? Eventual in cativa ani sa ajunga si ele foarte bine cotate! NU stiu, mi s-ar parea o mandrie mai mare ca revista X, a univ din Buc sa zicem, sa fie cotata cu cel mai mare nivel decat ca profesorii univ buc publica la cea mai buna revista americana din domeniu! Sau e valabila chestia cu licuriciul mic si licuriciul mare?
17. Apropo, nu stiu la filosofie cum e, da la alte domenii sunt vro 6-7 autori pe un articol dintre care doar 2 au muncit la el. Restul sunt obligatii, reciprocitati etc. Dar la cv TOTI isi trec acel articol. E corect, e legal, e moral(pt ca toata lumea face), asa ca de ce dracu dau acest exemplu?
18. Ultima chestie: nu ar trebui sa iau apararea acestui om. Poate intr-adevar e un mediocru si poate n-ar trebui sa predau. Spun doar chestiile CARE N-AU FOST SPUSE! SI ma enervez cand vad ca toti spun in cor acelasi lucru! Da, ma enerveaza cand toti zic acelasi lucru de parca ala si numai ala ar fi adevarul absolut? Oare profii aia din comisie erau toti prosti ori incurajau un mediocru?? Sau mai e si altceva in toata povestea asta? Stiu, ajung precum Cristoiu: sa apar pe cineva doar pt ca nimeni nu-l apara!
Si io ar trebui sa fiu ultimul care face asta, avand in vedere ce am zis/scris despre facultatea MEA! CHiar, abia astept un caz asemenator si din sas. Desi despre sas nu se va scrie in presa, ca deh, nema Liiceanu, deci cine sa trimita scrisoarea deschisa la hotnews???
Salutari SOCIOLOGICE tuturor!
[…] “si-a inceput mandatul cu stangul”…ciudat 15. Pt cine nu stie, sa intre AICI , AICI si AICI . E scandalul de la filosofie! DUpa cate am inteles, actualul rector a fost seful acelei […]