Introducere
Premisa de la care plec este: acest blog are public format majoritar din studenti ori proaspat absolventi. El este deci publicul tinta. De asemenea, majoritatea sunt din Bucuresti. Oricum sfaturile se aplica si celor care NU sunt din capitala.
Situatia de fapt
Vine studentul din provincie, nu stie capitala, sta la vreo ruda sau prieten cateva zile si trebuie sa-si gaseasca undeva sa stea. Timpul nu-l ajuta din pacate. Toate aceste lucruri sunt cunoscute de catre toata lumea.
Cel mai simplu pentru student este sa apelez la o agentie imobiliara. Din pacate (sau din fericire) acest lucru nu este tot timpul in avantajul lui. Agentul va sti ca studentul nu cunoaste Bucurestiul si in unele cazuri il va momi cu tot felul de chestii inutile. Va dau 3 tepe celebre pe care le pot lua studentii:
1. Platesti zona si nu confortul. Sunt atatea garsoniere minuscule si jegoase pe care se dau atatia si atatia bani din unicul motiv ca se afla in centru. Esti student la ASE? Unii agenti vor incepe cu: „Fratele meu, am o garsoniera fix langa ASE, faci 2 minute pana la facultate”. Oare asta iti doresti neaparat, sa ajungi la facultate in 2 minute? Idealul tau a fost dintotdeauna sa mergi pe jos pana la facultate?
2. Platesti o garsoniera complet mobilata cu … vechituri. Ai aragaz, da nu merge. Masina de spalat scuipa apa constant (si mai si inunda vecinii). Frigiderul ingheata si nu prea… Tu platesti chirie pentru o garsoniera complet utilata si de fapt ai luat teapa. Ce solutie ai? Pai cauti altceva. Dar agentul si-a luat partea lui.
3. O alta teapa, ceva mai finuta, este aia in care te muti intr-un bloc nasol: plin de datornici, cu reteaua electrica facuta praf si unde apa calda este doar cat sa-ti incalzesti mainile. Nasol, dar tu deja ai semnat contractul. Sau nu.
Solutii
1. Intereseaza-te din toate sursele posibile.
2. Du-te cu prieteni care stiu capitala. Daca ai colegi binevoitori, cu riscul de a-i cinsti la greu dupa, nu ezita sa le ceri ajutorul.
3. NU semna nimic pe loc, cere ragaz macar de o zi, pe care o vei folosi la a te interesa de zona, de bloc si alte detalii.
4. Nu spune agentului ca nu stii capitala ori ca esti disperata sa gasesti. Zi-i ca ai mai fost de cateva ori in Bucuresti si ca momentan ai unde sa stai, nu e graba.
5. Atentie la ce semnezi. Poti semna un contract pe care apoi il vei rupe foarte greu (gen cu despagubiri). Macar la semnare ar fi bine sa mai fie altcineva de fata.
6. Cauta agentii imobiliare serioase. Cazurile prezentate mai sus se intampla la agentii imobiliare minuscule, cele mari au si ele o imagine de aparat.
Acum te crezi pregatit ? 🙂 Sper totusi ca am fost cat de util.
Salutari STUDENTESTI tuturor!