Cateva informatii aditionale despre sistemele de aer conditionat

Cateva informatii aditionale despre sistemele de aer conditionat

 

Daca te gandesti la achizitia unui sistem de aer conditionat, articolul de fata iti va prezenta pe scurt cateva informatii utile. In primul rand, ar trebui sa intelegi cum functioneaza concret sistemul de aer conditionat. Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, sistemul nu doar pompeaza aer rece in casa ta!

Procesul de functionare pe care se bazeaza un sistem central de aer conditionat este unul foarte simplu, putand fi descris in urmatorii pasi. Initial, sistemul este responsabil cu pomparea aerului cald din interior spre exterior. Un agent frigorific precum freonul, care este un gaz si absoarbe excesul de caldura, va fi pompat printr-un sistem inchis de conducte spre o bobina exterioara. In continuare, un ventilator sufla aerul exterior peste bobina fierbinte, transferand in acest fel caldura de la agentul frigorific in afara. Racirea survine in mod automat, din moment ce caldura este eliminata din aerul interior.

Pentru o casa mai mare, spre exemplu, poti utiliza doua sisteme separate sau un sistem multi split, tip de sistem inteligent ce permite cuplarea mai multor unitati de interior la o singura unitate exterioara. Atunci cand decizi sa alegi un sistem pentru locuinta ta,  in primul rand trebuie sa masori cu atentie dimensiunile camerelor, pentru a stabili ce marime va avea unitatea/unitatile de interior. Te sfatuim sa urmezi o formula simpla: la fiecare 152 metri patrati de spatiu de locuit revine o cantitate necesara de o tona de aer conditionat. Fiecare „tona” se refera la 12.000 BTU (unitati termice britanice), o cifra pe care o vei utilizata la descrierea dimensiunilor sistemelor de climatizare.

Aer conditionat

De asemenea, prin plasarea unitatilor de exterior pe partea cu umbra a casei si prin amplasarea de porti din fier forjat, vei eficientiza procesul de racire. Pentru a asigura in permanenta un flux liber de aer, evita sa aduni lucruri in imediata apropiere a condensatoarelor.

Un alt termen pe care il vei intalni, atunci cand esti in cautarea unui sistem de aer conditionat, este ratingul de eficienta. Acesta este denumit SEER/EER si reprezinta eficienta energetica sezoniera in cazul racirii. El variaza de la 5.1 la 15, iar eficienta unitatii este direct proportionala cu acesti indici. In plus, utilizarea unor ventilatoare de tavan, are darul sa determine o circulatie continua a aerului in locuinta, ceea ce va oferi o racire uniforma, alaturi de crearea ingenioasa a efectului de dezumidificare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s