Educatia are nevoie de o piata libera. Homeschooling.

Educatia are nevoie de o piata libera. Homeschooling.

 

 

Pe scurt: doua persoane cunoscute din Romania (Dragos Bucur si Dana Nalbaru, adica un actor si o cantareata) au decis sa isi retraga copilul de la scoala unde invata si sa aplice metoda numita homeschooling. Si a inceput disputa. Au aparut reactiile, cea mai interesanta fiind aceasta.

Acum, sa va zic 5 opinii personale legate de homeschooling.

Sursa foto
Sursa foto

In Romania nu este reglementat

 

De aici porneste discutia. Exista modalitati de ocolire a legii, inscrierea la anumite scoli-umbrela, unica modalitate posibila in acest moment. Din punctul meu de vedere, este necesara clarificarea, din punct de vedere legislativ, a acestei posibilitati. Fie il legalizam, eventual il si incurajam, precum in SUA, fie il interzicem clar si fara echivoc, precum in Germania. Momentan doar ne facem ca nu exista. E drept, eu sustin ideea, veti vedea in continuare de ce.

 

Ideea de homeschooling nu face rau celor din jur

 

Atunci cand vorbim despre fumatul in spatiile publice, vorbim despre ce rau face acest lucru celor din jur. Cand vorbim despre (anti)vaccinare, vorbim despre pericolul asupra sanatatii celor din jur. Da, sunt de acord ca tu, ca parinte, sa poti decide asupra viitorului propriului copil. Daca ei gresesc, sa greseasca pentru ei si pentru odrasla lor, dar sa nu-i afecteze pe cei din jur. Simplu.

 

Sistemul educational se poate schimba doar pe o piata concurentiala

 

Multi spun ca invatamantul superior a scazut. Multi sustin ca actualele generatii sunt mult sub cele de acum 20-30 de ani. Nu stiu ce sa zic, depinde din ce unghi privesti lucrurile.

Eu vad, insa, lucrurile altfel. In cazul universitatilor, calitatea actului educational a crescut macar dintr-un punct de vedere: al dotarilor. Nu cred ca se mai gasesc sali de seminar ori de curs in care sa ingheti de frig, in care sa te ploua ori chestii de genul asta. Universitatile particulare, in majoritatea cazurilor, stau mai bine ca dotari, drept urmare presiunea a fost pusa pe umerii institutiilor de stat. Care, cu bani proprii ori cu bani de la buget, au facut si ele investitii. In Bucuresti cel putin in fiecare an aud de un nou sediu (finalizat ori inceput) al unei facultati de stat (anul acesta, daca nu ma insel, SNSPA-ul si-a inaugurat un nou sediu). Daca vi se pare neimportant acest lucru, sa stiti ca va inselati. Da, in teorie poti invata oriunde, in practica inveti altfel intr-un sediu modern.

In cazul invatamantului preuniversitar, problema este absenta concurentei. Mi-as dori sa existe mai putine licee (in Bucuresti cel putin) si scoli generale de stat, elevii ramasi pe dinafara, din N motive, urmand a se inscrie fie la scoli de arte si meserii, fie la institutii private de invatamant. Costa, ce-i drept, dar daca ar fi o concurenta reala, ar scadea si preturile. Ar aparea, bineinteles, si optiuni mai ieftine (asa cum e in cazul gradinitelor, exista gradinite exorbitant de scumpe, dar exista si gradinite accesibile ca pret, private in ambele cazuri).

Ideea de homeschooling ar insemna o noua alternativa, tot o concurenta, pentru sistemul public de educatie. Doar asa acesta ar putea progresa.

 

O piata interesanta care s-ar putea dezvolta pentru homeschooling

 

Sa ne intelegem: homeschooling nu inseamna ca elevul sta degeaba. Ma rog, daca parintele este inconstient, poate insemna si asta. Dar premisa mea este ca nu asta ar trebui sa insemne. Plecand de la premisa aceasta, daca acest sistem educational ar fi mai dezvoltat, ar insemna ca s-ar dezvolta o intreaga piata: profesori care ar lucra individual cu elevii (indiferent ca vorbim de materii de baza, matematica, gramatica, limbi straine, fie ca vorbim de materii alternative, gen pictura, scenaristica, muzica, sculptura), dar si profesori care ar dezvolta diverse cursuri (offline sau online). Momentan, 90% dintre cursuri sunt in limba engleza. Oricat de mult ne-am dori ca elevul sa stie de mic engleza, tot i-ar fi mai usor sa invete, la acea varsta, in limba sa natala.

Mi-as dori sa vad cursuri de actorie pentru cei mici (mai multe, mai variate), cursuri de pictura pentru cei mici, cursuri de istorie pentru cei mici, mi-as dori sa vad diversi profesori care sa isi propuna, din start, sa lucreze doar individual. Economic vorbind, am avea cu totii de castigat.

 

Nu putem interzice ceva ce nu stiam daca e bun sau nu

 

Stiu ca par cinic, stiu ca unii copii par aici cobai, dar fix asa stau lucrurile. Asa au stat lucrurile cu multe chestii. Cu fumatul de exemplu.

Interzici o chestie abia cand constati ca e nociva. Daca momentan nu e nociva, ii stabilesti limitele.

S-ar putea, dimpotriva, ca acea chestie sa se dovedeasca utila. Repet, insa: pana nu o aplicam, nu putem sa ne pronuntam. Exista posibilitatea ca la noi sa functioneze mai bine decat in alta parte sau, dimpotriva, sa nu functioneze deloc.

 

Concluzii

 

Legalizati ideea de homeschooling. Stabiliti-i limitele. Descurajati ocolisurile legislative. Fiti cu ochii pe acest sistem si pe aceasta piata, care s-ar putea dezvolta frumos. In fond, de ea pot profita si ceilalti elevi (nu impiedica nimeni un elev din sistemul clasic sa se inscrie la un curs de actorie, de exemplu; ori sa studieze o parte de istorie care-l intereseaza, istoria antica de pilda, alaturi de copii din afara sistemului educational clasic). Salutari EDUCATE tuturor!

 

4 comentarii

Lasă un comentariu