Invatamantul superior trebuie sa fie pe bani

Invatamantul superior trebuie sa fie pe bani

 

Zilele trecute, un ministru din Guvernul Ciolos a facut o declaratie pe care ulterior a trebuit s-o retraga. Din pacate, discutia este una cu adevarat importanta, daca problema este pusa corect.

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Asadar, punctul MEU de vedere este ca Invatamantul superior trebuie sa fie pe bani. Subliniez, cel superior, nu cel inferior, pentru ca ar fi absurd sa OBLIGI cetatenii sa urmeze ceva pe bani (invatamantul inferior este OBLIGATORIU, opt sau zece clase daca nu ma insel).

Acum, exista si metode prin care ai putea face invatamantul inferior pe bani, si anume reducerea numarului de licee de stat (eventual reducerea numarului de clase din acestea) si incurajarea infiintarii unor institutii de invatamant private moderne si serioase. Nu stiu daca ai posibilitatea, legal vorbind, sa infiintezi clase cu taxa, asa cum se intampla in invatamantul superior, dar ideea n-ar fi rea. Repet, legal vorbind ar putea fi imposibil.

Revenind la invatamantul superior, dau trei motive pentru care acesta ar trebui sa fie pe bani:

Alegerea facultatii n-ar mai fi atat de superficiala

Voi scrie un articol distinct pe aceasta tema. Incurajez elevii sa se inscrie la facultate, insa alegerea acesteia este, de multe ori, un proces foarte superficial.

In acest moment, alegi facultatea in functie de cat de grea este admiterea (daca e sau nu examen, cat de greu e acesta etc), cati prieteni s-au inscris la acea facultate, cat de usoara e ea (nu vreau facultate unde sa stau de dimineata pana seara), cat de departe e  (sa merg pana la agronomie? prea departe!) ori in functie de cat de mica e concurenta.

Daca acea facultate ar costa, criteriile ar fi mult mai stricte. Cand DAI bani pe ceva, te gandesti de zece ori pe ce vei da bani.

Ar fi o concurenta reala intre stat si privat

Eu am urmat doua facultati, una de stat si una privata. Diferentele sunt minime. In ultimul timp, nivelul a scazut constant la stat si a crescut constant la privat. E drept, putem discuta de la caz la caz, exista exemple si contra-exemple, insa ideea generala este ca, in acest moment, statul vine cu marele argument al locurilor gratuite. Si daca nu ai intrat la buget, esti atras de faptul ca AI PUTEA intra in anii urmatori. Nu esti atras de profesori mai buni, de conditii mai bune, de posibilitati mai bune de angajare, ci de aspectul imediat: cat te costa facultatea, acum sau la anul.

Daca aveti impresia ca facultatile private sunt fabrici de diplome, va rog sa va uitati la ultimele mari scandaluri din educatie: colegiul de aparare e INSTITUTIE DE STAT, iar doctoratele, al lui Ponta si nu numai, sunt luate la institutii DE STAT. In cazul institutiilor private imaginea conteaza mai mult decat in cazul celor de stat. Nu d-alta, dar nu exista elev ori parinte de elev care sa evite Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti pentru faptul ca aceasta l-a facut doctor pe Ponta. Daca era vorba de una privata, pierderile de imagine erau mult mai mari.

Relatia profesor – student ar fi alta

Sa nu credeti ca la universitatile private toti profesorii sunt in genunchi in fata studentilor. Nicidecum. Spun doar ca la particular NIMENI nu-si permite sa fie nedrept. Nimeni nu-si permite sa fie CU NASUL PE SUS, sa JIGNEASCA studentii. Am intalnit profesori exigenti, am intalnit profesori RAI, dar nu profesori nedrepti.

La stat, in multe cazuri, vorbim despre profesori nedrepti, despre profesori care se cred Dumnezeu. Stiu cazuri, nu doar la facultatea absolvita de mine, ci si la altele, de astfel de profesori. Profesori aproape teroristi, care decid cine sa intre in licenta si cine nu. Astfel de profesori ar disparea, ar fi, presiunea urmand a veni dinspre colegii lor, care si-ar vedea pus in pericol locul de munca.

Secretarele, marea problema a facultatilor de stat, ar fi mult mai amabile cu studentii. Secretara sefa nu ar fi micul Dumnezeu al actelor, ci al un functionar platit din banii studentilor, pus acolo sa ii serveasca. Nu sa-i avantajeze in vreun fel, ci sa le vorbeasca frumos.

S-ar inchide cateva universitati de stat

Multa lume spune ca trebuie facuta o curatenie generala in invatamant. Da, trebuie inchise cateva universitati private, partial ori total, insa, in acelasi timp, trebuie inchise si cateva universitati de stat. Singurul atu al celor de stat este ca au locuri la buget. In rest, nu vin cu nimic: fara profesori performanti, fara performante academice ale studentilor, fara relatii externe serioase (burse Erasmus de exemplu), fara alte beneficii.

Am avea studenti mai in varsta – mai seriosi, mai buni

A doua mea facultate, dreptul, a fost facuta in Cantemir. Universitatea Dimitrie Cantemir avea o chestie foarte faina atunci cand m-am inscris eu: absolventii unei alte facultati aveau reducere 25% la taxa de scolarizare. Drept urmare, facultatile din Cantemir erau un magnet pentru cei care faceau a doua facultate.

Universitatea Dimitrie Cantemir

Oameni la 30-40 de ani, care ajunsesera sa faca altceva decat pregatirea lor initiala si care simteau nevoia unei aprofundari si chiar a unei diplome. Oameni care ajunsesera in preajma unor avocati, dar care aveau nevoie si de o diploma de drept pentru a avansa in acel domeniu.

Acei oameni erau, insa, altfel: mai seriosi, mai putini naivi, invatau mult si nu cautau sa copieze ori sa insele.

In acelasi sens, multa lume imi zicea: bai, nu mai renteaza sa faci facultatea la 19 ani. Mai bine te angajezi, schimbi zece joburi si dupa ce-ti gasesti domeniul, te apuci de facultate. De exemplu, dupa zeci de incercari, ajungi sa lucrezi in domeniul bancar. Apai te apuci de o facultate economica, stiind ca ala iti este domeniul tau.

Daca TOATE facultatile ar fi pe bani, am avea multe astfel de cazuri. La 19 ani nu ar avea bani sa urmeze o facultate, insa la 30 de ani s-ar intoarce pe bancile scolii. Si, sincer, n-ar fi deloc un lucru rau. Dimpotriva, experienta mea de la drept imi spune ca daca intr-o grupa sunt cativa astfel de studenti, influenta lor asupra grupului este una benefica.

Nu ar mai termina oricine o facultate

Veti rade, dar momentan principiul Oricine trebuie sa faca facultate vine de la stat, nu de la privat. Daca trebuie sa platesti o taxa anuala, daca trebuie sa platesti restantele, daca pe langa restante trebuie sa platesti si anii suplimentari, s-ar putea ca la un moment dat sa renunti.

Daca totul vine de sus, de la stat, lucrurile-s parca mai simple. De ce sa renunti la ceva gratuit, nu?

Schimbarea mentalitatii inseamna studenti mai putini, dar studenti mai putini inseamna studenti mai buni. Inseamna ca lucrezi altfel cu ei. Tin minte ca la sociologie eram la unele cursuri peste 100 de oameni. Nu zic, erau cursuri foarte interesante si unele utile, dar parca se tineau altfel cursurile cu 30 de oameni (de exemplu, cele de la master), unde puteai pune intrebari, unde erai, cumva, mai apropiat de profesor. Si pot da multe alte avantaje ale unui curs facut cu mai putini studenti.

Insa, tot aici, mentionez si chestiunea pe care si-o doresc multi: valoarea efectiva a unei diplome ar fi mai mare. Momentan, economic vorbind, este inflatie de diplome, deci valoarea uneia este foarte mica.

Da, trebuie sa faci o facultate, dar totodata trebuie ca intrarea la facultate sa fie, in sine, un succes. Sa il simti ca un pas inainte, nu sa fie o alegere ca oricare alta, pe care o iei jumate obligat, jumate nedumerit.

Da, Invatamantul superior trebuie sa fie pe bani, insa nu va fi in viitorul apropiat. Avem politicieni mult prea populisti pentru a pune piciorul in prag in domeniul educational si o populatie mult prea incuiata ca sa accepte asemenea masuri. Uitandu-ma la reactiile pricinuite de declaratia ministrului Bostan, pot concluziona cu certutidine ca si daca am avea 1-2 politicieni care sa doreasca sa ia masurile corecte, nu avem populatia care sa le accepte. Acum astept pietrele 🙂 Salutari STUDENTESTI tuturor!

 

Un comentariu

Lasă un comentariu