cand reincep scolile

De ce este relevant pentru noi toti cand REINCEP scolile

Cand reincep scolile? Asta intreaba toata lumea, toti din presa, iar adresantii intrebarilor sunt toti decidentii acestor zile. Este firesc s-o intrebi pe doamna ministru a educatiei cand reincep scolile, insa nu cumva e absurd, ciudat, sa-l intrebi pe ministrul de interne despre asta? Multi oameni asa au impresia, caci atat timp cat nu au copii in grija nu au de ce sa fie interesati de scoli.

„Porniti economia si lasati scolile, alea sunt ultima problema”  – un refren pe care-l citesc la multi internauti (iubesc acest termen). Oare copiii sunt strict problema parintilor ori a familiilor lor?

Pana sa va spun ca nu, sa va explic de ce nu, trebuie sa va povestesc o chestie amuzanta. Era perioada 97-2000 si benzina se scumpea constant. Un oficial al acelei puteri, un liberal (parca era regretatul Mircea Ionescu-Quintus, sper sa nu-i incurc), a spus presei, vizibil iritat: asta e, mergeti mai putin cu masina! Declaratia lui tembela a fost taxata de revista de umor Academia Catavencu (sparta intre timp in 3 reviste/site-uri: Academia Catavencu, Kamikaze si Catavencii): Nu s-a scumpit deloc benzina, eu tot de o suta de mii am bagat! Se pare ca cel care a facut gluma s-a mutat ulterior la Kamikaze si o foloseste si acum.

invatamantul la distanta

Revenind la subiectul de fata, cand reincep scolile, trebuie sa subliniez un lucru: va amintiti diferentele de trafic intre zilele in care e scoala si zilele de vacanta (ori zilele in care scolile au fost inchise pentru viscol)? Va amintiti ce trafic e la fiecare incepere a scolii?

Cu ce merg elevii la scoala? Pai merg cu transportul in comun, cu masinile parintilor, cu taxiul ori cu taxiurile alternative. Mi-a povestit un sofer de BlackCap despre optiunea Black Cap Kids: soferul ia copilul de acasa (il ia fix de acasa, de la un adult) si-l preda educatoarei, invatatoarei sau scolii, dupa caz. Unii strabat jumatate de oras, caci parintii stau in sud, iar scoala e in nord. Iar chestiile astea functioneaza pe baza de abonament.

In al doilea rand, daca reincep oamenii sa lucreze, care mai au unde, copiii vor ramane acasa. Cine are grija de ei? Gradinita are fix acest scop: copiii sunt supravegheati si stau in colectivitate. Scopul educational e si el important, dar nu despre el discutam atunci. Deci cu cine vor ramane cei mici acasa?

In al treila rand, privind cele 2 chestii de mai sus, va imaginati importanta economica a reinceperii scolii? Cand luati taxiul (Sau uber/bolt/free-now/yango/black-cab), va ganditi la soferul de langa voi? Va ganditi ca-i dati si lui o paine? Sau va ganditi ca el TREBUIE sa fie acolo si ca voi va folositi de un serviciu care VI SE CUVINE? Eh, imaginati-va ca unii soferi, chiar daca nu le-a interzis nimeni sa munceasca, abia asteapta SA AIBA CLIENTI. Daca unul ducea cu precadere copii la gradinita si la scoala, va dati seama ca-n perioada asta nu prea a avut ce sa faca, nu?

Soferii STB sunt platiti de primarie si ei au muncit chiar si-n perioada asta. Riscurile sa se infecteze habar n-am care sunt, as spune ca mici, ca ei sunt inchisi in cabina lor si nu interactioneaza cu calatorii, dar stiu un lucru: ei erau pe traseu chiar daca autobuzul era gol. Nu depind de numarul calatorilor.

V-as putea sa va mai insir ce alti oameni depind de reinceperea scolilor, cati oameni FARA COPII se intreaba cand REINCEP scolile. Sunt multi, credeti-ma, chiar daca unii isi doresc, in sens invers, sa nu inceapa pentru ca traficul este acum mult mai lejer.

invatamant la distanta

Ideea de baza ramane: deciziile de genul te afecteaza si pe tine, chiar daca tu te bati cu pumnii-n piept ca nu. Cand reincep scolile, cand reincepe tara sa se miste, cand reincepem sa traim? Iata niste intrebari la care chiar vreau un raspuns. Eu, Emil Calinescu, adult de 33 de ani necasatorit si fara copii. Atentie, nu spun ce ar trebui sa se intample, nu discut despre pandemia in sine ori despre masuri. Vorbesc strict despre o problema deloc marginala, care de fapt ne afecteaza pe toti. In plus, ce scriam in articolul precedent ramane valabil: invatamantul la distanta va reveni in forta si, credeti-ma, nu e deloc ok!

ps: Cand reincep scolile ar trebuie sa se deschida si carciumile. Altfel, ce farmec mai are sa te duci la scoala? :)) (incercati sa ganditi gluma asta in sens economic; sigur n-o sa va dea cu virgula daca sunteti destepti)

5 comentarii

  1. … Iar eu, ca mămică, zic că școlile trebuiau să rămînă la sfîrșit. Pentru că, raportîndu-ne la pandemie, că ăsta-i motivul, dacă bagi 35 de copii într-o clasă cu profesori cu tot, e ca și cum poți să dai drumul tuturor liberi oriunde, că nu mai contează, chiar dacă nu copiii sînt targetul covid-ului.
    Ș-apoi… am citit azi o știre-mască, pe „Părinții cer schimbare”. Eu nu am văzut-o și în alte părți, deși nu e fake, îți dai seama: 11000 infectați cu corona la noi și, tot la noi, epidemie de pojar, 20000 cu rujeolă, azi, acum… Mi se pare de no comment.

    • In mod normal scolile/liceele/facultatile nu sunt crese pentru copii, copilul este in primul rand responsabilitatea parintelui, tu nu trimiti copilul la scoala ca nu ai cu cine sa-l lasi, il trimiti ca sa invete ceva. Cred ca este momentul ideal pentru a creea bazele unei scoli online eficiente, acest lucru se va intampla in cele din urma, tot mai multe lucruri vor fi online.

      • Sunt de acord cu prima parte, nu si cu a doua. Scoala online este un inlocuitor, nicidecum la fel de buna precum cea offline 🙂

Lasă un comentariu