invatamantul la distanta

Invatamantul la distanta va reveni in forta!

Invatamantul la distanta va reveni in forta si o va in aplauzele tuturor.  Acesta este pronosticul meu, mi-l asum si il las scris aici. In continuare voi face o incursiune in istoria recenta a Romaniei si voi incerca sa arat de ce acest lucru nu este nicidecum un lucru bun.

Intai si intai, s-o luam cu inceputul: acreditarea invatamantului superior privat, facuta prin 2002-2003, a adus pe piata un concept nou: invatamantul la distanta. Universitatea Spiru Haret, cea mai mare universitate privata din tara, miza puternic pe el. Ei infiintasera niste centre de invatamant la distanta, o struto-camila ciudata, care facilita acest tip de educatie. Practic, desi erai inscris la o facultate bucuresteana, nu trebuia sa te deplasezi in Bucuresti pentru examene. Nu stiu cum statea treaba la licenta, cu sustinerea lucrarii, dar un singur drum in 3 sau 4 ani nu era o avere. Era un lucru pe care-l acceptai, un cost minuscul.

In 2008 ministrul de atunci al educatiei, Ecaterina Andronescu, s-a speriat cand a vazut numarul diplomelor cerute de universitatea in cauza. Ma rog, eu la vremea respectiva am crezut ca e vorba si de un linsaj mediatic, Universitatea Spiru Haret a fost linsata mediatic, la propriu, desi nu era deloc singura care avea invatamant ID. Cert este ca de atunci multe universitati si-au redus numarul studentilor inmatriculati la distanta, unele chiar au renuntat la aceasta forma de invatamant.

Spiru Haret a fost, de asemenea, nevoita sa renunte la centrele la distanta, prezente in foarte multe orase mici din tara si chiar in strainatate. Da, existau studenti la Spiru Haret in Paris sau New York. Acest lucru era considerat la acea vreme absurd.

Multi oameni erau, pe atunci, revoltati de ideea in sine: cum adica sa fii student si sa nu calci pe la facultate? Eu eram student la stat, la sociologie, si chiar auzeam, fie de la profesori, fie chiar de la colegi, invocarea universitatii rau-famate cu pricina: Cum adica sa nu treci pe la facultate? Da’ ce, esti la Spiru? Esti la o facultate serioasa!

De atunci au trecut un pic mai mult de 10 ani, suntem in 2020 si invatamantul la distanta va reveni. Momentan el este prezent in tot mediul educational: toate scolile, liceele si facultatile din tara sunt inchise, cursurile avand loc online. Pe scurt: la distanta.

Nu se stie cat va dura pandemia aceasta, nimeni nu stie nici macar cat vor dura masurile luate de guvern, de fapt, de guverne, caci guvernul nostru nu este nicidecum singurul care a luat astfel de masuri, deci educatia la distanta a devenit acum SINGURA SOLUTIE. Majoritatea profesorilor fie trimit cursul online si-l discuta cu studentii prin diverse platforme (Zoom fiind cea mai utilizata), fie il predau efectiv, prin intermediul aceleiasi platforme. Nu stiu cum sta treaba cu prezentele, cu obligativitatea, dar am dubii ca poti obliga un elev ori un student sa stea online intre anumite ore. Atat timp cat tu, ca institutie de invatamant, nu i-ai pus nimic la dispozitie din punct de vedere tehnic, am dubii ca-l poti obliga in vreun fel sa se supuna acestor norme. Nu zic ca elevii ori studentii nu au aceasta posibilitate, spun doar ca in spatele acestor motive se pot lesne ascunde lenesii, chiuilangii si alte specimene care abia asteptau sa scape de scoala. Sa ne intelegem: legea si regulamentele scolare sunt de partea lor.

Nu prezentul il discut, oricum incert, ci viitorul. Ganditi-va la parintii unui actual elev. Daca elevul a putut fi educat online, de la distanta, de ce ar trebui ca a lor odrasla sa se duca zi de zi la facultate? Parintii se pot gandi la asta, dar si viitorii studenti pot gandi la fel. Iar faptul ca nu toate facultatile pot fi facute la distanta nu e un lucru deloc bun: vor fi studenti care vor alege o facultate strict pe baza acestui criteriu. Se vor duce sa faca dreptul ori stiintele politice pentru ca pot fi facute la distanta si vor evita medicina, politehnica, fizica ori chimia pentru ca acolo vor trebui sa mearga la cursuri si seminarii/laboratoare.

Ganditi-va acum si la universitatile private. Multe tin la calitatea actului didactic, nu pot da cu pietre in toate, in fond am absolvit SI o facultate privata, insa toate trebuie sa tina cont de realitatile economica. Eu ma uit cat de dinamica este aceasta piata, multe facultati se desfiinteaza, altele apar te miri pe unde (sociologia la particular nu mai exista, daca vrei sociologie te poti duce la Universitatea din Bucuresti sau la SNSPA; insa tot apar facultati de comunicare, zica-se domeniul viitorului). Totul are un fundament economic: asta se cere, asta nu se cere.

Daca va exista o masa critica de posibili studenti care sa doreasca invatamant la distanta, acesta va aparea. Daca nu la noi, atunci sigur dincolo. Inlocuiti la noi si dincolo cu ce universitati private doriti.

Repet: nu poti face medicina, inginerie, chimie, fizica ori biologie la distanta, dar poti face lejer dreptul, psihologia, sociologia, stiintele politice, comunicarea ori chiar literele.

Multi studenti chiar se vor simti jigniti: de ce erau obligati sa vina la curs daca acel curs putea fi tinut online ori putea fi sintetizat intr-un suport de curs de cateva zeci de pagini?

Nu invoc argumentele medicale, la partea asta nu ma pricep, dar am voie sa ma gandesc la posibilitatea ne-eradicarii acestui virus. Tara nu poate sta inchisa pe termen nelimitat, drept urmare la un moment dat ea se deschide, cu riscurile de rigoare. Vor exista paranoici, justificati sau nu, care vor considera ca e mai sigur sa faca o facultate la distanta. Daca nu la Universitatea din Bucuresti ori la cea din Timisoara, atunci la Spiru Haret, Hyperion, Ecologica sau cine stie ce alte institutii de invatamant superior nou-noute, aparute peste noapte. Sau excludeti din start posibilitatea aparitiei unora noi?

Paradoxal, invatamantul la distanta ar putea fi o gura de oxigen pentru invatamantul superior privat. Din ce in ce mai putini absolventi de bac anual se inscriu la facultatile private, caci oricum cele de stat tind sa acapareze piata. Decizia guvernului PSD de a da gratuitate pe tren studentilor a insemnat, de fapt, o subventie mascata acordata studentilor (desi nu a fost nicidecum marketata astfel). Daca guvernul PNL va dori, fara sa pot spune daca ar fi bine sau rau, ar putea din pix sa extinda aceasta facilitate si pentru studentii la distanta. Nu ca ar avea bani pentru facilitati fiscale, dar stiti cum e, cand interesul national o cere …

Ah, si inca ceva: tocmai scrisesem, ma rog, acum cateva luni, despre rusinea de a fi doar student. Printre altele, va spuneam ca e o moda sa lucrezi si sa studiezi. Ganditi-va doar ca peste 1 an moda ar putea fi invatamantul la distanta. Iar romanii sunt precum oile: se duc dupa moda, era sa zic dupa fenta, mai ceva ca mioarele lui Becali…

5 comentarii

Lasă un comentariu