Facultate de drept in ASE

Facultate de drept in ASE – un trend interesant

Una dintre primele stiri care-mi sar in ochi astazi de dimineata este cea conform careia incepand cu anul scolar viitor va functiona si o facultate de drept in ASE. Stirea am vazut-o pe Hotnews si pare a fi o postare sponsorizata: ASE-ul a platit pentru a-si face reclama (lucru deloc gresit, sa nu intelegeti ca-i acuz). Fara sa am ceva cu ASE-ul, desi glumele legate de bila de deasupra inca sunt savuroase, simt nevoia sa scriu cateva ganduri aici. Asadar …

Judecand strict situatia ASE-ului, lucrurile nu sunt deloc gresite. In cadrul ASE-ului functiona de vreo 20 de ani un departament juridic serios. Existau si exista in continuare atat mastere de drept, cat si doctorate in drept. Cunosc persoane care urmeaza cursurile doctorale acolo. Deci pasul acesta, facut de ASE, este unul firesc.

Doar ca, vedeti voi, ajungem intr-o situatie extrem de ciudata, de dubioasa. Eu voi da cu precadere exemplul capitalei, desi lucruri interesante se petrec si-n provincie. Asadart, in frumosul Bucuresti avem 3 sectii de administratie publica la universitati de stat: una in SNSPA, una in ASE si una in Universitatea Bucuresti. Cine o fi mai indreptatita dintre cele 3 sa detina aceasta sectie?

Comunicarea are o situatie si mai interesanta: exista o facultate distincta in SNSPA, dar exista nu una, ci mai multe sectii la Universitatea din Bucuresti. Avem o sectie la celebra FJSC, dar exista o sectie de Comunicare si relatii publice si in cadrul facultatii de litere. Avem, deci, o aceeasi specializare in dublu exemplar, in cadrul aceleiasi universitati.

Exemplele pot continua: Universitatea din Bucuresti a vrut sa-si faca o specializare de administrare a afacerilor, SNSPA a vrut sa-si faca Management si Psihologie, iar stiintele politice sunt si-n SNSPA, si-n Universitatea din Bucuresti. Se concureaza una pe alta si tind sa devina singurele sectii de stiinte politice din Bucuresti, caci la particular se inchid una cate una (cred ca doar in Hyperion a mai ramas, habar n-am cu cati studenti).

Sa va spun ce se intampla prin Politehnica? Semnalasem o situatie dubioasa acum ceva ani, acum lucrurile par a se fi stabilizat. Tot mai sunt, insa, niste mastere dubioase. O situatie si mai dubioasa este, insa, in Politehnica Timisoreana, unde un amic a urmat cursurile facultatii de … Administratie Publica.

Alte cazuri de sectii exotice, dubioase, nu cunosc prin provincie. Dar sunt convins ca exista mult mai multe.

Care este, de fapt, problema? Pai problema principala este faptul ca statul nu se poate opune in niciun fel. ASE-ul va cere un anumit numar de locuri la buget, poate la fel de multe ca anul trecut sau ca acum 2 ani. Le va primi, urmand apoi sa le imparta cum va considera. Deci statul roman, din banii tuturor, va finanta 2 sectii de drept in Bucuresti, 3 de administratie publica, 2 de psihologie, 2 de administrarea afacerilor …, fara sa se poata opune in vreun fel.

Statul, prin ministerul educatiei, nu poate nici macar sugera faptul ca sunt prea multi absolventi de drept si ca poate ar trebui finantate alte programe de studii. La fel cum poate nu e nevoie de atatia absolventi de psihologie, ca in privinta celor de administratie publica sunt absolut convins ca-s prea multi, drept dovada sectiile echivalente din invatamantul privat.

Daca maine ASE-ul va hotari ca are nevoie si de o sectie de Stiinte Politice, iar SNSPA-ul va dori si ea drept, nimeni nu le va impiedica sa-si imbogateasca oferta educationala cu aceste sectii. Statul doar va asista pasiv si va finanta in continuare aceste universitati.

Repet, situatia Facultatii de drept de la ASE este oarecum fericita, doar ca ea urmeaza un trend, trend care va continua. Eu imi permit, insa, sa fac las posteritatii 3 intrebari la care sunt convins ca nimeni nu va fi capabil sa raspunda:

  1. Atunci cand au fost introduse studiile masterale si doctorale de drept in ASE, nu a avut nimeni nimic de comentat? Nu era internet pe atunci, social-media nici atat, deci nu am de unde sa stiu ce discutii s-au iscat. Caci o problema, daca e veche, nu inseamna ca e mai putin grava. Asta daca e intr-adevar o problema.
  2. Numai mie mi se pare ca suna dubios faptul ca intr-o universitate de traditie te inscrii la o facultate veche … de 1 an? Nu ar fi o problema daca domeniul ar fi unul nou. Doar ca e … drept, unul dintre cele mai vechi domenii. Nu stiu, mie-mi suna ciudat.
  3. Numai mie imi suna dubios faptul ca daca alegi facultatea de drept de la Spiru Haret in dauna celei echivalente din ASE poate insemna faptul ca ai preferat o facultate cu vechime mai mare? Inlocuiti va rog Spiru Haret cu orice alta particulara, mai bine ori mai slab cotata.

Acum nu stiu cum se vor desfasura cursurile in noua facultate de drept din ASE, daca vor fi cursuri online pe Zoom sau daca studentii vor fi stransi si dusi intr-un amfiteatru (metode educationale ARHAICE, care, nu-i asa, pun in pericol sanatatea tuturor), dar stiu ca cele mai afectate vor fi universitatile private. Nu le plang de mila, multe dintre ele merita sa dispara, pur si simplu constat. E o situatie, eu o semnalez, fara sa pot spune nici macar daca e bine sau e rau. In zilele acestea, insa, cand se discuta cu totul si cu totul alte lucruri, mi se pare ca aceasta stire a fost pur si simplu ignorata. Si nu stiu cat de bine e…

2 comentarii

Lasă un comentariu