uniforma scolara obligatorie

Uniforma scolara obligatorie este extrem de nociva

Uniforma scolara obligatorie este visul umed al multor fosti elevi din vremea socialismului. Ei au purtat asa ceva, pe vremea aia se facea scoala, drept urmare e cazul sa se reintroduca. Un deputat PMP (zica-se, partid de dreapta) chiar a propus aceasta reintroducere, dublata si de o subventie ce urmeaza a fi data pentru aceasta uniforma. Sa fie socialist pana la capat, nu doar pe jumatate.

Am semnalat stirea de mai sus pe profilul personal de Facebook si am primit un raspuns asteptat. O mamica mi-a semnalat faptul ca uniforma ar fi utila pentru ca scuteste parintii de un stres. In plus, fiind decenta si NEUTRA, ar anula eventualele diferente de statut social. Unii elevi au haine de firma, altii se imbraca de la Pepco, drept urmare unii ar fi superiori celorlalti.

Acum trebuie sa va zic si cum vad eu lucrurile astea. Sa va zic opinia mea, perspectiva mea proprie, a unui fost elev, nu a unui parinte, dar opinia unuia care considera educatia importanta, nu neaparat prin prisma cunostintelor acumulate, ci mai ales prin prisma modului in care sunt educati, modelati, cei mici.

Intai si intai, imaginile cu 30, 50 sau 500 de elevi imbracati la fel ma duc cu gandul la Coreea de Nord. Nu mi se par ca ar fi specifice democratiei. Ca imagine, simbol, gandurile nu se indreapta catre SUA sau Marea Britanie, desi chiar si acolo intalnim uniforme. Nu ca n-ar exista comunisti (oficiali sau camuflati) si pe-acolo. Dimpotriva.

In al doilea rand, problema mea nu este neaparat cu uniforma scolara obligatorie intr-o scoala, ci cu uniforma scolara obligatorie IN TOATE SCOLILE. Pe scurt, mi se pare dovada de democratie si de sanatate mintala ca unele scoli sa aiba uniforma si altele nu. Un parinte ar trebui sa fie liber sa aleaga scoala si din aceasta perspectiva. In continuare unii parinti sa aleaga, din comoditate ori din nostalgie (evit sa spun comunista, desi poate n-ar trebui), o scoala care are uniforma, insa ar trebui ca alti parinti sa fie la fel de liberi sa aleaga alte scoli pentru copiii lor.

Oricum, e relevant si CE uniforma vor purta: uniforma UNICA pentru toti elevii din tara sau o uniforma specifica doar scolii respective? Dac-ar fi sa aleg, as alege clar a doua varianta. Parintele macar ar putea alege scoala care are o uniforma mai frumoasa :)) De asemenea, sunt scoli unde nu exista uniforme unice clar definite, dar care au culori obligatorii. Aici m-am aflat si eu, cand eram in scoala generala. Din ce tin minte, albul si albastrul erau culorile acceptate si trebuia musai sa avem camasa si nu tricou. Tin minte ca la un moment dat am fost dat afara, eu si cativa colegi, pentru ca nu respectam coloritul impus.

Acum, ca al treilea motiv trebuie sa spun, de fapt, marea problema a uniformei scolare obligatorii: uniformizarea in gandire. Acei copii, de 7-19 ani, sunt in plin proces de modelare a gandirii. In loc sa-i incurajezi sa fie independenti, sa gandeasca cu capul lor, sa ii incurajezi sa aiba o personalitate proprie, ii impingi spre lucruri complet contrare.

Si, strans legat de asta, trebuie sa aduc in discutie scopul principal al scolii. In SUA multi sustin ca scoala trebuie sa pregateasca tinerii pentru viata. Ceea ce inseamna ca un tanar, obligat 4 sau 8 ani sa imbrace o uniforma, nu va avea probleme in a imbraca o salopeta sau chiar un costum unic. Scoala il va pregati intocmai pentru munca intr-o fabrica ori intr-o corporatie.

Doar ca, vedeti voi, nu toata lumea ar trebui sa lucreze acolo. Unii poate vor sa devina freelanceri, altii antreprenori. La Harvard cica exista motto-ul: Nu e relevant daca-ti vei gasi un loc de munca dupa ce vei termina, ci daca vei genera macar un loc de munca (pe al tau). Ma rog, eu am parafrazat, mentinand doar ideea de baza.

Sunt licee de alimentatie publica, licee (si scoli post-liceale) care pregatesc chelneri. Nu e rusinos sa servesti la mese, nu judec pe nimeni. Acolo e firesc sa ai uniforma, pentru ca toata viata vei purta uniforma. E normal sa te educe in acest sens. Doar ca, vedeti voi, sunt oameni care NU vor ajunge chelneri, drept urmare acestia nu trebuie educati de mici exact precum viitorii chelneri.

Da, sunt licee private care au uniforma, insa deseori uniforma aia are sens. Daca e un liceu cu profil ecologist, o uniforma verde, eventual cu Greenpace pe ea, are sens. Sa nu mai vorbesc despre faptul ca accentueaza mandria apartenentei la acel liceu. Asa cum fanii Barcelonei se mandresc inclusiv cu tricourile echipei lor, la fel si elevii liceului X vor putea spune ca uniforma lor e superioara uniformei liceului de alaturi.

Legat de diferentele financiare dintre familii, eu am o mare problema. Nu judec un om dupa posibilitatile financiare ale lui, cu atat mai mult un copil, dar vreau sa priviti problema si-n sens invers. Sunt atatia parinti snobi, care nu au foarte multi bani, dar care traiesc ca si cum ar avea. Care abia strang cei 1000 de euro necesari pentru scoala privata a copilului, dar care se plang ulterior de cat de prost vazut este a lor odrasla de catre colegi. Se comporta exact cum s-a comportat cel care-si spala Lamborghini-ul cu apa din Dambovita.

Ce fac acum acesti snobi tembeli? Fac presiuni, directe sau indirecte, ca odraslele celor bogati sa nu-si mai etaleze bogatia, ca ii afecteaza emotional pe copiii celor cu mai putini bani. Dar cand ti-ai dus copilul la o scoala care costa peste o mie de euro pe luna nu te-ai gandit ca acolo va fi coleg cu copii de bani gata? Sau nu ai putut gandi atat de departe?

Nu stiu ce sa zic in privinta scolilor de stat, dar in privinta celor private e o crima sa le impui de sus, de la Parlament ori de la Guvern, cum sa se gospodareasca si ce sa poarte copiii la ore. Bine, nici in privinta celor de stat nu-s atat de convins, caci situatia e complet diferita chiar si-n acelasi oras: Jean Monnet, Ion Luca Caragiale si Mihai Viteazu sunt in acelasi oras, in acelasi sector chiar, dar situatia este complet diferita. Trebuie sa le egalizam cu orice pret? Sa le uniformizam?

Uniforma scolara obligatorie este, deci, o idee nociva cand vine de la centru, din Parlament. Daca o scoala, de stat sau privata, hotaraste sa o adopte, este ok. Este o dovada de democratie. Astept si parerile voastre, ca elevi, fosti elevi, profesori sau parinti. Chiar sunt curios 🙂

ps: In discutia despre uniforma scolara obligatorie nu am mentionat si aspectele legate de … potrivire. Spun doar atat, desi subiectul este amplu. Ganditi-va ca o eleva de 15-16 este mai plinuta. Imaginati-va ca ea nu ar vrea sa-si arate picioarele, in mod normal s-ar imbraca doar in pantaloni, insa uniforma este prevazuta doar cu fusta. De ce sa-i impui sa poarte ceva ce in mod evident nu-i convine? Fustele n-o avantajeaza. Nu insist asupra acestui lucru, doar semnalez.

3 comentarii

Lasă un comentariu