Reduceri la avion pentru studenti?

Reduceri la avion pentru studenti?

 

 

Am mers pentru prima oara cu avionul pe o cursa interna. V-am povestit deja despre chestiunile ilogice, restrictiile pe care le ai la avion. Nu insist.

Insist acum pe alt aspect: UTILITATEA zborului cu avionul. Nu doar pentru tine, ci pentru toti ceilalti.

Acum vreau sa va vorbesc despre o chestiune un pic diferita: reduceri si gratuitati pentru anumite persoane. Voi lua exemplul studentilor si voi vorbi dintr-o cu totul alta perspectiva.

Asadar, sa ne gandim logic: atunci cand guvernul ia o decizie precum „Gratuitate pentru studenti pe CFR”, o ia doar aparent pentru acea categorie sociala. De fapt, de acea masura va beneficia, indirect, aproape toata lumea. Intai si intai, este o subventie mascata acordata CFR-ului. In al doilea rand, daca studentii merg cu trenul si nu cu masinile, va fi mai liber pe sosele. Stiti DN1 care-i blocat aproape tot timpul duminica seara? Eh, treptat, aceasta masura ar putea si ar trebui sa ajute. Ganditi-va ca studentii vor merge cu trenul, se vor obisnui sa mearga cu trenul, apoi s-ar putea sa mearga oricum cu trenul.

Daca studentul s-a obisnuit sa mearga cu masina inca de la 20 de ani, credeti ca-l va mai convinge cineva sa mearga cu altceva? Invers: daca e obisnuit sa mearga cu trenul, s-ar putea ca din conservatorism sa mearga in continuare cu trenul.

Hai sa translatam chestia asta la mersul cu avionul. Vorbesc serios. Sunt trei chestiuni aici:

1. Compania nationala, Tarom, are probleme financiare. Ar fi un ajutor nesperat.

2. Oamenii ar fi educati sa mearga pe distante lungi cu avionul. Sa va zic cati oameni refuza diverse chestii pentru ca e drumul prea lung iar avionul e o chestie straina lor?

3. Stiti proverbul american Time is money? La noi timpul este devalorizat enorm. Omul isi pierde 10 ore in tren. In alea zece ore ar putea face ceva, fie si sa se odihneasca (putini aleg trenul de noapte, in care sa doarma, desi oricum nu toti pot dormi in tren). De ce incurajezi oamenii sa stea degeaba 10 ore pe tren? Zece ore este Bucuresti – Timisoara, dar putem vorbi de timpi asemanatori la Bucuresti – Cluj, la Bucuresti – Iasi. Putem vorbi de Timisoara – Constanta.

Nu mai zic de aglomeratie: trebuie sa conving oamenii sa nu mai mearga cu masina pe distante lungi. Aici vorbim nu doar de aglomeratie, ci si de oboseala, care poate genera accidente.

Si desi ziceam ca expun doar 3 motive, mai bag unul: cu avionul esti mai sigur. E drept, bagajele se mai pierd (cele de cala), dar in avion nu te poate jefui nimeni. Esti sigur. Pe tren? Eh, aici sunt multe de spus.

Asadar, daca un guvern, PSD sau nu, ar propune maine reduceri pentru studenti la avion eu as fi de acord. Nu sunt student, nu cred ca voi mai fi in viata asta (desi …), dar masura ne-ar ajuta pe toti.

E drept, nu stiu economic cat de sustenabila este, nu stiu daca ACUM ar fi bani (si) pentru asa ceva, dar in sine masura nu ar fi deloc populista. Eu arat aici ca nu ar nicidecum o masura proasta, luata strict pentru o categorie sociala.

Salutari STUDENTESTI tuturor!

2 comentarii

  1. Nu cred ca se va implementa aceasta chestie prea curand, insa ideea cu CFR-ul gratuit mi se pare o initiativa destul de ok. Asa cum spuneai si tu, majoritatea calatoresc cu chestii mai „sofisticate”, mai ales cand vine vorba de vacante. Insa, mai ales penru tinerii aflati pretutindeni in dezvoltare, chestia asta eu zic ca ajuta cat de cat. Nu toti avem o situatie financiara atat de buna.

Lasă un comentariu