Cum au ajuns facultatile private mai scumpe decat cele de stat?

Dupa cum stiti, eu sunt absolvent a doua facultati: una de stat, sociologia, unde am facut 2 ani din 3 la taxa, si una privata, Dreptul la Dimitrie Cantemir, unde in mod evident am platit toti cei 4 ani. Deci atunci cand vorbesc despre invatamantul de stat, respectiv despre cel privat, vorbesc in cunostinta de cauza. E drept, in 15 ani s-au schimbat foarte multe. Mult prea multe as zice.

Cel mai mult ma socheaza insa modul cum au oscilat preturile. Evident, totul s-a scumpit, preturile au sarit in aer, insa altceva este interesant aici. O sa va explic cum stateau lucrurile pe vremea mea. Stiu suna ca dracu, imbatranesc, dar este adevarat.

Asadar, in 2005, cand am intrat eu la taxa la sociologie, taxa anuala era de 1800 de lei. Nu stiu cat insemna asta in EURO, dar era aproximativ 500 de euro. La particular nicio facultate nu atingea suma asta. Nu vorbesc de medicina, acolo tot timpul a fost mai scump. Vorbesc de facultate echivalenta. Ma rog, acum in Bucuresti NU MAI EXISTA sociologie la particular.

Insa exista drept, asa ca voi vorbi in continuare despre frumoasa specializare juridica. Eu am intrat la a doua facultate, la drept, in 2008. Am gasit o „oferta” la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir: daca erai absolvent al unei alte facultati, nu conta daca la Cantemir sau nu, aveai reducere. Taxa era de 400 de euro, iar reducerea era de 25%. In plus, daca plateai toata taxa deodata, mai aveai o reducere de 50 de euro. Aplicand ambele reduceri (se aplica intai cea de 50 de euro), rezulta o taxa anuala de 262.5 euro PE AN! Fata de 500, 500 si un pic pe an.

Sa luam acum ca exemplu specializarea psihologie. Pe vremea mea, Psihologia avea aceeasi taxa ca dreptul si ca sociologia. Acum lucrurile s-au schimbat SI in acest sens. Se dau urmatoarele preturi, cu amendamentul ca unele s-ar putea modifica pentru anul in curs:

  1. La stat, in Bucuresti, exista aceasta specializare 2 parti: SNSPA si Universitatea din Bucuresti. In ambele locuri, taxa este 3500 de lei. Sau, ma rog, atat era „sezonul trecut”. Poate avem surprize. Dar sa trecem la universitatile private.
  2. Cea mai mica taxa era, pana anul trecut, la Ecologica: 3500 de lei. Acelasi pret ca la stat. Dar acum au anuntat deja preturile pentru noul an universitar: psihologia a ajuns 5000 de lei si la ZI si la FR. Nu ca ar fi cea mai mare taxa. Dimpotriva as zice.
  3. Universitatea Spiru Haret are taxa de 6800 de lei pe an. Taxa pentru noul sezon, 2024-2025. Si vorbim de Spiru Haret, o universitate cu o imagine nu tocmai buna. Doar ca nu-s singurii.
  4. Universitatea Titu Maiorescu are taxa anuala de 1550 de EURO la zi, respectiv 2000 de euro la ID. De ce o fi mai scumpa facultatea la distanta decat cea la zi nu-mi dau seama. In lei, 1550 inseamna, in momentul scrierii acestui articol, fix 7698 de lei. Este cea mai scumpa universitate privata din Bucuresti (ei si Romano-Americana, se pare!).
  5. Universitatea Hyperion, ultima de pe lista, are taxa anuala de 5500 de lei. Deci, socant, Universitatea Ecologica, in ciuda scumpirii, a ramas CEA MAI IEFTINA!

La alte specializari lucrurile stau cam la fel. Chiar si la actorie, unde auzisem despre UNATC ca ar fi cea mai scumpa, tot la particular e mai scump: 7500 de lei pe an la Hyperion fata de „doar” 7000 de lei la UNATC.

Raman socant sa vad toate astea. Repet: nu scumpirile ma mira, totul se scumpeste, ci faptul ca universitatile particulare au ajuns mai scumpe decat cele de stat. Care sa fie explicatiile?

Oare acesta este pretul REAL al unei facultati? Oare subventia statului chiar face diferenta? Oare nu renteaza sa ai o facultate la care studentul sa plateasca DOAR 3500 de lei?

Sau este vorba de faptul ca universitatile private au capatat o oarecare traditie care le permite sa creasca pretul. Chiar si asa, de ce ai dat mai mult decat dublu la Titu Maiorescu la domeniul numit psihologie? Faci asta DOAR DACA NU AI INTRAT LA STAT, nu? Ceva da eroare la mine!

Totusi, exista o lege a pietei care spune ca o entitate va iesi de pe piata daca va pune un pret mult prea mare fata de cat este dispusa piata sa ofere. Drept urmare, exista doritori, exista persoane care platesc aceste taxe.

Caz in care ma intreb, la fel de sincer, oare de ce universitatile de stat nu au marit si ele taxele? Daca sunt atatia doritori, de ce nu au facut si ele psihologia ori dreptul peste 5000 de lei? Este ceva care-mi scapa? Serios intreb…

Lasă un comentariu